Златното човече и земјата на медот

На крајниот рок за пријавување, први октомври, 17 часот по локално време, во Лос Анџелес, како и речиси секоја година, ќе стигне копија од македонски филм. Овој пат мислам дека таму некој ќе ја...

Суперлига

Европската фудбалска унија во минатите триесетина години ги амортизира обидите за поделба во европскиот клупски фудбал, па веројатно по сличниот модел сега е многу важен дијалогот на европската куќа на фудбалот со сите клубови...

Со секој загубен работник губат и општеството и компанијата и државата

Македонското здружение за заштита при работа алармира дека дури еден човек неделно умира на своето работно место во Македонија. Податоците говорат дека најмногу повредени работници има во секторите индустрија и рударство, како и во...

ГПЦ ѝ е пријател на ВП, ВП ѝ е на МПЦ. Значи ли дека...

Овој чекор на ГПЦ многу ѝ го олеснува патот за МПЦ, а, од друга страна, ѝ остава широк простор за дејствување на Вселенската патријаршија. Почнувањето на процесот за воспоставување канонско и литургиско единство на...

На летните горештини се пржи нов пржински

Македонија во наредните три месеци треба да стане полноправна членка на НАТО и да добие датум за почеток на преговорите за членство во ЕУ. Тоа е плански приоритет на актуелната власт, која, пак, поради...

Од црните најлонски вреќи до торбата на Луј Витон

Охрабрувачки напредок е постигнат со тоа што парите, сепак, веќе не се носат онака бандитски, под превезот на ноќта, во црни најлонски вреќи, туку ноншалантно, како на модна писта, во брендирани чанти. Брисел, секако,...

За враќање во елитата се потребни многу „двочекори“

За враќање на квалитетот на македонската кошарка се потребни многу „двочекори“, како што се намалување на странските, а зголемување на домашните играчи во македонското првенство, што ќе претставува отскочна штица кон националниот дрес, но...

На граѓаните им здодеаја несаканите туристички разгледи на Скопје

Периодов во Скопје никаде не се стигнува брзо, особено ако се избере солуцијата јавен транспорт, а тоа на граѓаните им троши многу време од нивниот живот. Тие имаат трпение за сите овие градежни зафати,...

Македонска лекција за малцински права

Во земјава има традиција во која се наталожени повеќе цивилизациски слоеви, културни, етнички и конфесионални влијанија, кои општеството го прават мултикултурно, мултиетничко и мултиконфесионално. Македонскиот мултикултурен мозаик е најпозитивната слика за државата. Честопати оваа...

Труман-шоу на македонски начин

Аферата „Рекет“ само покажа до каде може да допре криминалот, дека на него не се имуни ниту оние што треба да се борат против него, а токму тоа ја докажува целата ерозија на државата...