Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25842)

Сонцето од Кутлеш како културно наследство

Широката и квалитативно разработена правна рамка во Законот за заштита на културното наследство кореспондира со широката распространетост во материјална и духовна смисла на сонцето...

Дамин гамбит од Мала Речица

НАЈАВАТА ЗА ИЗЛЕГУВАЊЕ НА ДУИ ОД ВЛАСТА КАКО ПОВОД Функционирањето и постоењето на партиите во својата суштина подразбира и борба за власт заради остварување на...

Држава без стратегија за сопствената иднина – нема иднина

НАМЕСТО ЕНИГМАТСКИ ЛИДЕРСКИ СРЕДБИ, ПОТРЕБНИ СЕ ДОЛГОРОЧНА СТРАТЕГИЈА И ВИЗИЈА ЗА ИДНИНАТА НА ДРЖАВАТА Последното искуство покажа дека македонското општество не смее да се потпира...

Денвер поведе во меч со историски ефект

КОШАРКА - НБА, ФИНАЛЕ Јокиќ е првиот во НБА-лигата што во финале на плејоф постигнал барем по 30 поени, 20 скока и 10 асистенции. И...

Атанас Кизов е нов селектор на машката репрезентација на Македонија

ШАХ Тој претходно ја извршуваше оваа функција од 2007 до 2010 година, а сега ќе го предводи националниот состав во следните две години Интернационалниот мајстор Атанас...

Вест хем без пораз до нов трофеј, историски успех на Емерсон

ФУДБАЛ - КОНФЕРЕНЦИСКА ЛИГА По 58 години, Вест хем одново освои трофеј во европски рамки, по победата во КПК во 1965 година. Емерсон Палмиери стана...

Вештината на преговарањето

Зошто се пропушти шансата уште со потпишувањето на Преспанскиот договор, зошто уште тогаш овој услов не беше активиран?! Треба ли да се потсетуваме, којзнае...

Пропадната држава за пропаднати животи

Чекајќи ја Европа се разболуваме и умираме. Тивко и систематски. Од ковид, во запалени болници, во неисправни автобуси, во нехигиенски болници, од нестручни партиски...

Технички неисправните возила ги загрозуваат безбедноста и животната средина

Проф. д-р Тодор Давчев Патниот сообраќај е најмасовниот вид транспорт за превоз на патници и товар на кратки и на долги растојанија. За безбедно и...