Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25837)

Никогаш не треба да прескокнувате оброци

Медицински совет Ако имате навика да прескокнувате оброци, на вашето тело му недостигаат есенцијални хранливи материи неопходни за негово правилно функционирање. Ова може да доведе...

Што ќе се случи ако не јадете три дена

Ако размислувате за периодично постење или едноставно сакате да се воздржите од јадење неколку дена, дознајте што ќе се случи ако не јадете ништо...

Објавена „Мечка страв“ од Марин Бодаков

„Мечка страв“ од Марин Бодаков е збирка поезија издадена како дел од проектот „Пораки на надеж: инспиративна европска литература“ на издавачката куќа „Артконект“, поддржан...

Речиси половина од животинските видови во опаѓање

Речиси половина од животинските видови во целиот свет моментално минуваат низ фаза на намалување на големината на популацијата, според новата студија. Студијата, објавена неодамна, ги...

Новиот филм „Некрстени денови“ на Иво Трајков го отвора ФФФ

Свеченото отворање на 13. „Филозофски филмски фестивал“, кој оваа година ќе се одржи во периодот од 2 до 9 јуни во Скопје, ќе се...

Второ издание на фестивалот што ја негува камерната музика

Годинава имаме гости уметници од Словенија, Србија и од Бугарија, како и наши познати камерни состави, и секако се трудиме и овој пат да...

Се чествуваат 35 години работа на Лекторатот по македонски јазик...

Започнува 11. Македонско-полска конференција во Катовице Со учество на триесет истакнати полски и македонски филолози истражувачи, на Шлезискиот универзитет во Катовице се одржува 11. Македонско-полска...

Датуми за паметење во јуни

Македонскиот народ и држава имаат богата вековна традиција и голем број крупни настани, кои се трајно врежани во колективната национална меморија на македонскиот народ...

Ликовни белези

Во една наша информативно-политичка телевизиска серија, која редовно ја следам, во една од епизодите, покрај двајцата водители, гостин беше трет новинар, по карактер шегобиец,...

По осум години, војводата Турунџев се враќа на Ат-пазар

Општина Битола, во согласност со подготвената проектна документација и склучениот договор со изведувачот „Јоска транс“, наскоро ќе ги почне градежните активности за изградба на...