Ако размислувате за периодично постење или едноставно сакате да се воздржите од јадење неколку дена, дознајте што ќе се случи ако не јадете ништо три дена. Ова е она за што неодамна одлучи да зборува Макс Постернак, основач на „Гравити трансформејшн“, интернет-страница фокусирана на давање совети за тренинг и насоки за луѓе што сакаат да ја подобрат својата кондиција и да изгубат тежина. Постернак објаснува чекор по чекор што се случува со храната што сте ја внеле.
– По шест до 10 часа гладување, поголемиот дел од преостанатата гликоза што сè уште циркулира во вашиот крвоток ќе се користи за гориво. Ако сте навикнати да јадете три оброци дневно или редовно јадете храна богата со јаглехидрати, ќе се чувствувате гладни и ќе имате ниско ниво на енергија. Овој глад ќе се намали по два часа и вашето тело природно ќе се приспособи на овие нови информации – вели тој.
Помеѓу 12 и 16 часа пост, вашето тело ќе продолжи да ги троши резервите на гликоген додека ја зголемува зависноста од кетонските тела. Сега може да почувствувате настинка бидејќи вашето тело не ја вари храната. Ќе го подобрите варењето, холестеролот и ќе го намалите воспалението. По 16-18 часа гладување, вашето тело ќе започне автофагија, процес на саморециклирање во кој ќе се ослободи од сите непотребни клеточни компоненти, без разлика дали станува збор за оштетени протеини, бактерии или нефункционални клетки.

– По 24 и 32 часа гладување, вашето тело ќе остане без гликоген и целосно ќе се потпира на сопствените резерви на маснотии за енергија. На вашиот мозок сè уште му е потребна гликоза за да функционира, па вашето тело наоѓа начини да го оствари тоа, обично со разградување на триглицеридите од резервите на маснотии во глицерол и слободни масни киселини, кои ќе ви помогнат уште да не го разградите мускулното ткиво. Ќе изградите мускули побрзо, а вашето тело ќе ги добие поголемиот дел од енергијата и гликозата што му се потребни за да ги задржи вашите мускули од телесните масти и да го зајакне човечкиот хормон за раст во тој процес – објаснува Постернак.

По 32 часа ќе забележите значително губење на тежината, но тоа најмногу се должи на губење вода од потрошувачката на јаглехидрати, како и губење масти. Кога ќе достигнете тридневен пост, процесот на зајакнување на имунитетот, автофагија и намалување на воспалението продолжува. Но недостатоците почнуваат да ги надминуваат предностите. Гладувањето од 72 часа е тешко за повеќето луѓе без никаква медицинска помош. Телото, исто така, ќе почне да го разградува мускулното ткиво и може да доведе до недостиг од витамини и минерали и дигестивни проблеми, што се случува по третиот ден, пишува „Боксрокс.ком“.