Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25740)

Зошто балкански крволочни „кучиња на војната“ во Украина

Дали и кој регрутира српски доброволци или платеници за војната во Украина? Од друга страна, дали и кој регрутира хрватски доброволци, платеници и војници...

Еден необичен симптом може да биде знак за сериозни болести

Медицински совет Одредени симптоми на сериозни здравствени состојби и болести можат да бидат вообичаени и на тој начин лесно можеме да ги игнорираме. Ваквите симптоми...

Срцевите удари драстично се зголемуваат по пандемијата

Објавена е нова студија што го поврзува зголемувањето на бројот на срцеви удари со последиците од ковид-19. Студијата беше спроведена од институтот за срце...

Влажните живеалишта во Преспа треба да се приоритет за заштита

Повеќе од потребна е обновата на влажните живеалишта и таа треба да зема примат во сите делови од Преспа Од поодамна влажните живеалишта во преспанското...

Новиот аеродромски терминал во Њујорк ќе има 13.000 соларни панели

Новиот терминал на меѓународниот аеродром „Џон Ф. Кенеди“ во Њујорк наскоро делумно ќе се напојува со микромрежа, која наедно ќе биде најголемиот соларен систем...

Конкурс за организирањe литературни вечери

Културно-информативниот центар – Скопје објавува конкурс за организирањe литературни вечери под програмскиот наслов „Македонски книжевни текови“, под кои спаѓаат промоции на книги (новосоздадени книги...

Наградатa „Димитар Митрев“ за Соња Стојменска-Елзесер

Книгата „Книжевен бинокулар“ од Соња Стојменска-Елзесер е новиот носител на наградата „Димитар Митрев“ за 2022 година. Тоа е награда што традиционално ја доделува Друштвото...

Светски и македонски класици на „Деновите на литературата“

Во рамките на манифестацијата се вклучени цели сетови книги од поединечни автори, кои се дел од едицијата „Македонски книжевни класици“. Во овој попуст се...

Напуштен фабрички комплекс во Полска приспособен и реструктуриран за сервисирање на...

Полјаците со силна воена логистичка поддршка за украинската војска Американскиот весник „Волстрит журнал“ објави голем извештај од огромен фабрички комплекс, каде што стотици техничари работат...

Успешно стерилизирани и кастрирани 85 кучиња

Со појавата на првиот случај на дистемпер - болест, односно вирус што ги напаѓа и кучињата, но не е опасен за луѓето, во прифатилиштето...