Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25517)

„Анатомија на скандал“ – слоевита приказна за согласноста и...

Оваа драмска серија ги вовлекува гледачите во возбудлив вител од жешки теми и морално преиспитување Нова мини-серија на Нетфликс Ако редовно ги следите новите достигнувања од...

Две други нуклеарни сили беа на чекор до војна

Во сенка на украинската војна, под радарот на светската јавност помина веста дека дошло до случајно лансирање крстосувачка ракета од територијата на една нуклеарно...

Лозата на нашиот засебен историски, културен и етнографски карактер

Од историските архиви: Списанието „Лоза“ и Младата македонска книжевна дружина Во историјата постојат повеќе примери на организирано дејствување на Македонците во Бугарија преку политички и...

Јасно акцентирани заложбите за независна и самостојна македонска држава

Срочувањето на овој манифест има извонредно историско значење за македонскиот народ. Документот е интересен од неколку аспекти, во него јасно се говори за македонскиот...

Може ли украинскиот конфликт да се прелее во Молдавија?

Низата инциденти во територија на Транснистрија ги поттикнаа стравовите дека кризата од Украина би можела да се прошири во соседна Молдавија Мистериозните експлозии во прорускиот регион...

Делчев на пиедестал е одлика на висок државнички морал

Чудно и несфатливо е како и премиерот и лидерот на опозицијата не најдоа време да се поклонат пред гробот на најголемиот македонски великан Гоце...

Руски генерали како глинени гулаби

Куриозитет на руско-украинскиот воен конфликт Вашингтон постојано ја известувал Украина за очекуваните движења на руските трупи и за локациите и други детали за мобилните седишта...

Нѐ чека неизвесна и тешка зима

Повеќегодишното недоволно инвестирање за одржување на енергетските објекти и неинвестирање за изградба на нови доаѓа на наплата и се манифестира со намалено домашно производство...

Општествено окружение што носи тешко искушениe

Постојаните забелешки дека сите овие предизвици се наметнати од некакви глобални процеси однадвор нема да ги решат проблемите. Затоа би било мудро во овој...

Дресот на Марадона од СП 1986 – најскап спортски сувенир

Тој дрес е продаден за рекордни 7,1 милиони фунти (8,4 милиони евра) на онлајн аукцијата во „Сотеби“. Претходно највисока цена за дрес носен на...