Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25414)

Фокусиран на трчање, победи и на рекорди

За мене ова е најмоќна година во кариерата. На моменти и не бев свесен дека цела година жнеам успеси, освојувам медали и поставувам нови...

Бегство

Откупен расказ на Конкурсот на „Нова Македонија“ Им пречи кога ги користам скалите, сум кревал врева. Крцкањето на дрвените скали го будело мисирчето, веднаш почнувало...

„Самоуништување“ – 25 години подоцна

Кон култниот македонски филм Пролетта 1996 година, во скопската киносала „Центар“, премиерно беше прикажан филмот „Самоуништување“, во режија на Ербил Алтанај, по сценарио на Сашко...

Меѓу личното и универзалното

Кон книгата кратки раскази „222 антиупатства за лична употреба“ од Александар Прокопиев,во издание на „Авант прес“, Скопје, 2019 година Александар Прокопиев е најесенцијалната книжевна појава...

Познати архитекти без диплома по архитектура

Можеби мислите дека дипломата за архитектура е услов за да се биде успешен архитект, зошто инаку би се ставиле себеси низ толку години архитектонско...

Година на културно закрепнување

Музеите се отворени, оркестрите повторно свират, театрите ги најавуваат претстојните сезони, салите се приспособени на мерките за физичка дистанца, публиката полека се врати во...

Дипломатската димензија на конфликтот

Интерпретирајќи ги моите анализи во изминатите два броја, неколку добронамерни критики минатата недела инсистираа дека до конфликт помеѓу Русија и Украина, а со тоа...

Загрижувачки демографски состојби

Последниов период од годинава честопати слушаме дека за повеќе актуелни состојби во земјава чекаме одредени статистички податоци како да се насочиме за иднината. Впрочем,...