Ознака: развој

Толку сме константни, што не сме подложни на развој!

Драги мои, чистејќи го компјутерот, пронајдов моја необјавена колумна од 1996 година. Сами проценете дали од тогаш до денес поминал четврт век, или не...

Економијата го чека импулсот за развој од компаниите во ТИРЗ

И покрај добрата идеја за постоењето на компаниите во технолошко-индустриските развојни зони (ТИРЗ), сѐ уште не може да се каже дека тие се двигателот...

Земјоделци ќе добијат нови трактори преку програмата за рурален развој

Директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, Николче Бабовски, заедно со заменик-министерот за земјоделство Трајан Димковски, ги додели првите пет...

За развој на сточарството се потребни широки пасишта

Тенденцијата да се намалува вкупниот број говеда во државата се очекува да продолжи, посочуваат професорите од областа сточарство, но истакнуваат дека се очекува паралелно...

Посакуван економски развој во Македонија

Веќе три децении од осамостојувањето, Република Македонија не успеа да изгради ефикасен економски систем, покрај општествено-политичкиот, што е одраз на несистемско, хаотичното, инцидентно решавање...

СДСМ фокусирана на технолошкиот развој, ВМРО-ДПМНЕ на инфраструктурата

Партиите најавуваат економски бум и покрај неизвесноста со корона-кризата Пониски даноци, автопатишта, технолошки развој, креирање нови работни места се само дел од проектите што ги...

Крај на пазарите во развој?

Економиите во Бразил, Индонезија, Индија, Русија и Турција се соочуваат со нова застрашувачка реалност, токму поради случувањата поврзани со коронавирусот. Дури и ако успеат...

Недоволен внес на калциум и на витамин Д – клучен ризик-фактор...

Нетретираната остеопороза носи ризик од намалување на висината на телото, деформитети на ‘рбетниот столб, згрбавеност, проблеми со движењето и болка и при минимално движење...

Македонското земјоделство има развој

Проф. д-р Борис Анакиев Често се води оправдана расправа околу вистината за развојот на земјоделството, а во контекст и за оправданоста на директната финансиска поддршка....

Со прецизни податоци до ефикасна реализација на мерките за развој на...

Заврши имплементацијата на Твининг Проектот „Финализирање на мрежата на сметководствени податоци од земјоделски стопанства“, финансиран од ИПА програмата на Европската унија. Министерот за земјоделство, шумарство...