Ознака: развој

Воената операција во Украина им штети на земјите во развој

Украинската криза предизвика дополнителни зголемувања на цените на нафтата и храната, што уште повеќе им наштетува на земјите во развој, кои се борат да...

Уметноста и културата како генератор на општествениот и стопанскиот развој

Што се случува со културата во Македонија, но во оној македонскиот културен дел од пеколот, е комплексно прашање, кое бара одговори веднаш, тука и...

Развојот на филмската индустрија – развој на државата

Драги мои, продолжувам со серијата посветена на медиумите во Македонија и за потребата од комплементарно вмрежување на сродните индустрии. Во минатата колумна пишував за...

Поголема финансиска поддршка за развој на аграрот

Мора да им дадеме приоритет на развојот на земјоделството и руралниот развој во државата. Во овој период треба сите заеднички да дејствуваме во земјоделскиот...

Солидарноста да стане приоритет за земјите во развој

Концептот на стандарди за заштита на животната средина, општество и управување (ЕСГ) стана масовно прифатен во светот. Водечките фирми на Волстрит ги усвоија стандардите...

Дигитализација заради развој на руралните региони во Хрватска?

Хрватска Претставниците на руралните општини во Хрватска предлагаат повеќе мерки за заживување на селото, но се жалат и на преголемата „европска“ бирократија за добивање на...

Идентификување на примарниот пазар, на конкурентите и, најважно од сѐ, на...

Вилхелм Лапе, претприемач, консултант и ментор за стартапи, дел од програмата на Акцелераторот УКИМ Важно е да се разбере како вашиот производ или услуга се вклопува...

Самовработувањето станува нов тренд во земјите во развој

Повеќето луѓе ја поврзуваат дигиталната економија со висококвалификувани компјутерски инженери и професионалци за маркетинг, но главните двигатели на трговијата се понискоквалификуваните работници што возат...

Сѐ поскапиот живот ги стеснува можностите за кариерниот развој

Последнава година пораснаа трошоците за задоволување на основните потреби, како храната, и трошоците за одржување на домовите, поради што на граѓаните им остануваат сѐ...

Повратничката миграција нова можност за демографски развој

Покрај големиот бран вратени гастарбајтери, земјите од Балканот бележат и пораст на бројот на луѓе што работат од далечина, а како место за живеење...