Ознака: развој

Во јануари ќе се крои економската иднина на државата

Сите економски чинители во Македонија се согласни дека 2023 година треба да биде стартната година за преземање посуштествени промени во водењето на економските политики,...

Ако светските лидери навистина сакаат одржлив развој, најпрво нека ја запрат...

Светот едноставно не може развојно да оди напред во ситуација на конфликт, како што има сега. Меѓународноправни правила и право мора да постојат и...

Без солидарност кога е во прашање енергетско-економскиот опстанок

Состојбата на глобалниот пазар на енергенти е застрашувачка – гориво има сѐ помалку во понудата, а државите се снаоѓаат која како знае, во зависност...

Како да се спречи нова криза во економиите во развој

Додека светот се бори со инфлацискиот бран поттикнат од пандемијата, кинеско-американските трговски судири и конфликтот во Украина, САД решија да ги зголемат каматите. Но...

Со автохтона модернизација кон поправеден и иновативен раст на економијата

Кинескиот претседател Си Џинпинг истакна дека централната задача на ККП во иднина ќе биде да го води кинескиот народ од сите етнички групи во...

Тренинзи за земјите во развој

Она што дефинитивно не е во ред, тоа е во редот на тие што ќе бидат тренирани (посебно од земјите во развој) да има...

Тешко прозборуваат, немаат внимание, се искривуваат… Кога смарт-телефоните стануваат детски играчки

Дигитализацијата и децата Последиците од неконтролираната употреба на смарт-технологијата се сериозни и директно поврзани со разни развојни проблематики како доцнење во когнитивниот развој, говорниот развој,...

Вистинскиот раскол е меѓу развиените и земјите во развој

Вистинскиот раскол не е меѓу левицата и десницата, па дури ни меѓу Истокот и Западот. Мапата претставува поделба меѓу Северот и Југот, меѓу развиените и...

Какви општини имаме

Познато е дека во земјава постојат општини и населени места. Тие се регулирани со Законот за територијална организација на локалната самоуправа, кој е донесен...

Како да се спречи должничка катастрофа во земјите во развој

Рекордниот раст на цените на храната и енергентите, заедно со зголемувањето на распонот на суверените обврзници, ги стави под голем притисок билансите на состојбите...