Ознака: развој

Нов договор за економски развој!

Новата книга со наслов „Нов договор за економски развој“, чии автори се Бранко Азески и Дарко Лазаров, неодамна беше публикувана и јавно промовирана од...

Зошто ни е потребен нов модел на економски развој?

Македонската економија во изминатите 32 години од своето осамостојување помина низ повеќе економски циклуси и фази од својот развој без да испорача значителни стапки...

Големата одлука за внатрешно обединување

Проректорот на Универзитетот „Гоце Делчев“ - Штип, проф. д-р Дарко Лазаров, заедно со претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески, во заедничката книга...

Наука, иновации и технолошки развој

5:29 часот наутро, локално време, 16 јули 1945 година, како дел од проектот „Менхетен“, се детонира првата нуклеарна бомба. Роберт Опенхајмер – директорот на проектот,...

Новата форма на производни сили од Кина ќе стане мотор за...

Светски експерти од областа на индустријата, економијата и финансиите воодушевени од новата генерација компјутеризирани и роботизирани производствени линии во Кина Кај многу водечки експерти и...

Со помалку од пет часа сон поголем ризик од развој...

Новото истражување на Универзитетскиот колеџ во Лондон покажа дека луѓето што редовно спијат помалку од пет часа имаат ризик да развијат депресија. Експертите порано мислеа...

Кина со силен импулс за развој на приватниот економски сектор

Економско зајакнување со специјализирани институции за промовирање на приватната економија Основањето посебна институција, наречена Биро специјализирано за промовирање на развојот на приватната економија, е оценето...

Идниот туристички развој е неопходно да го развиваме на повеќе нивоа

Туристичката сезона за Охрид ја поминуваме добро и е над очекувањата. Пополнетоста на хотелските капацитети во август е меѓу 80 и 90 отсто. Така...

Паметна универзијада во полн израз

Бирото за наука и технологија во Ченгду потврди дека повеќе од 170 високотехнолошки производи се распоредени на над 30 локации за да понудат технолошка...

За одржлива долгорочна стабилност и развој, базната домашна енергија засега да...

Повод: Предупредувањата на ревизорите за „неизвесна енергетска иднина“ Поблиската сигурна и стабилна иднина на енергетиката во Македонија е во веќе утврдените и потенцијални резерви на...