Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25807)

Од кон дното

Во воведот од својата книга ,,Цртежот“, германскиот автор Херберт Утер сакајќи да ја објасни важноста на цртежот вели:,,Ако ѝ се верува на една античка...

Прозните книги на мојата младост

(од мојата 16. до 24. година, гимназија и факултет) Некои беа дел од училишната и студентската лектира (што тогаш ја читавме редовно, некогаш по задача,...

Спортски вести

ШАХ - МЕЧ ЗА ТИТУЛАТА СВЕТСКИ ПРВАК Непомнијашчи ја задржа предноста од еден поен Јан Непомнијашчи и Динг Лирен го поделија поенот по релативно тивка партија,...

Расколничкиот владика се враќа во своето стадо?

Процесот на реинтеграција де факто ќе значи и згаснување на ПОА и нејзино целосно приклучување и обединување со МПЦ-ОА како единствена македонска автокефална црква На...

Македонија тргнува по 16-то големо натпреварување, 13-то во низа

Црвено-жолтите денеска гостуваат кај Луксембург и со победа ќе останат во трка за пласман на осмото европско првенство. Досега место на ЕП 2024 обезбедија...

Концерт на камерниот ансамбл „Консонанс“

Вечерва, во 20 часот, камерниот ансамбл „Консонанс“ ќе настапи во камерната сала на Филхармонија. На програмата се дела од Хајдн, Феранте, Барток, Гершвин, Бранѓолица... Камерниот...

„Кафе Милер“ на Пина Бауш ексклузивно во Кинотеката

На 27 април, во 20 часот, започнува проектот „Театар на платно“, соработка на компанија „Артактум“ и Кинотеката на Македонија, со претставата „Кафе Милер“ на...

Билатералните прашања – надвор од преговарачкиот процес!

Тезата што ја наметнуваат европските бирократи кај овдешната јавност дека сите земји морале да прават некакви отстапки во времето кога пристапувале во ЕУ едноставно...

Каде се пренасочуваат младите креативци?

Генерацискиот дисконтинуитет во изложбената активност на нашите уметници поради променливоста на институционалните контексти во Музејот на современата уметност покажува дека со секое ново биенале...

Титулата на Наполи ќе предизвика „голем земјотрес на радоста“

Кога Манфреди стана ректор на Универзитетот во Неапол беше нарачана студија за мерење на влијанието на навивачите што славеа голови постигнати од фудбалскиот клуб...