Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25793)

Амандмански закрпи за крпен устав

Кога веќе се направи кармакаша од она што требаше да биде основен правно-политички столб за секоја држава, дилемата што се наметнува во јавноста во...

Може ли Македонец да биде на чело на ДУИ?

Најголемата и најмоќна албанска партија е со полна уста за мултиетничко општество, за граѓанска демократија, за меѓунационален мир и разбирање, но партијата е строго...

Првиот траект со течен водород исплови од Норвешка

Техно Првиот траект со погон на водород е вклучен во операциите на компанијата „Норлед“. Норвешката поморска управа издаде лиценца за траектот „МФ Хидра“, кој по...

Имплантабилна батерија што помага да се убијат туморите

Кинеските истражувачи развија имплантабилна и самополнечка батерија што помага да се убијат клетките на туморот со регулирање на микросредината што го поддржува растот на...

Се отвора 14. Меѓународно биенале на млади уметници во МСУ

Вечерва, во 20 часот, ќе биде отворено 14. Биенале на млади уметници со наслов „Будења“, во Музејот на современата уметност – Скопје. Куратори на...

НАСА ги избра астронаутите за патувањето околу Месечината

НАСА избра четворица астронаути што ќе бидат првите луѓе што ќе летаат околу Месечината по повеќе од 50 години, водејќи клучен вселенски лет пред...

Дејан Пројковски ја поставува „Нема струја за електричниот стол“ во Велес

Во оваа црна комедија, изведена во дуодрамскиот формат, иновативниот сценски јазик на Пројковски е изграден во колизијата меѓу актерската игра на сцената и користењето...

Грешки што ги правите кога ја замрзнувате храната

Вашиот замрзнувач понекогаш е толку полн со храна што веќе не знаете што има внатре. Храната што ја замрзнувате, всушност, може да трае доста...

Противтерористички мерки подигнати на четврто, претпоследно ниво на опасност

Деновиве во јавноста излезе интересна информација од областа на безбедноста што се однесува на Велика Британија. Имено, британската контраразузнавачка агенција МИ5 го подигна нивото...

Вредноста на домашното земјоделско производство во надолен тек!

Податоците за финансиските сметки за земјоделското производство треба да се „вкрстат“ и со реалните произведени количества за одредени култури, но и така погледнато може...