Вашиот замрзнувач понекогаш е толку полн со храна што веќе не знаете што има внатре. Храната што ја замрзнувате, всушност, може да трае доста долго, но условот е да ја замрзнете правилно. Ако сакате вашата храна да ги задржи вкусот и текстурата, треба да се погрижите правилно да ја замрзнете и да избегнете да направите една од грешките на кои предупредуваат експертите.

Замрзнувате погрешна храна

Никогаш не замрзнувајте храна што е на работ на расипување. Исто така, одмрзнете ја храната само еднаш и замрзнете ја само еднаш. Некои намирници не се погодни за замрзнување. Сите јадења што содржат скроб нема да изгледаат свежо кога ќе се одмрзнат. Белката целосно ќе ја промени текстурата и ќе стане гумена, а млечните производи како што се млекото, јогуртот и сирењето, најверојатно, ќе се одвојат. Компирите ќе станат брашно. Всушност, сите зеленчуци, освен ако не се брзо замрзнати како купечките, лесно ќе станат кашести.

Топлата храна ја ставате директно во замрзнувачот

Докторот Филип Тиерно, кој е и клинички професор на одделите за микробиологија и патологија во медицинскиот центар „Ен-уај-ју Лангон“, вели дека ставањето топла храна директно во замрзнувачот е лошо бидејќи може да ја намали температурата на вашиот замрзнувач и случајно делумно да одмрзне што и да е друго внатре. Повтореното одмрзнување и замрзнување може да го поттикне растот на бактериите и сериозно да влијае на текстурата и вкусот на вашата храна. Исто така, може да поттикне прекумерно таложење мраз во вашиот замрзнувач, што потоа може да биде тешко за чистење. За да го избегнете сето ова, тој вели дека секогаш треба да ја оставите храната на собна температура пред да ја преместите во замрзнувачот. Само погрижете се да не ја оставате храната на собна температура повеќе од два часа, тоа е едно од златните правила за безбедност на храната.

Не користите соодветни садови

Мери Лиз Рајт, експертка за безбедност на храна, вели дека замрзнувањето на храната во херметички садови е клучно за зачувување на нејзиниот квалитет. Преголемите садови ќе заземат многу простор и нема да можете да одмрзнете само дел од замрзнатото количество. Исто така, садовите со неправилен облик ќе остават многу празнини меѓу нив, а во овие празнини секако може да се складира уште еден оброк. Користете садови за кои сте сигурни дека може да се замрзнат и кои можат да бидат цврсто затворени.
Остатоците побрзо ќе замрзнат во плитки садови, помалку простор ќе остане неискористен и може убаво да се наредат еден врз друг. Најдобар начин да заштедите простор во замрзнувачот е да користите ќесиња за замрзнување. Наполнете го ќесето, извадете го воздухот и ставете го во замрзнувач додека не замрзне. Потоа наредете ги порциите вертикално една до друга, како книги. Добро е што со обичен маркер можете да напишете што има во секое ќесе.

Ги полните садовите за храна

Многу е важно да ја спакувате целата храна со малку простор на врвот, во зависност од видот на садот што го користите, бидејќи во спротивно садот може да пукне или да се отвори, бидејќи процесот на замрзнување предизвикува негово проширување. Малку растојание ќе ѝ даде на вашата храна доволно простор за замрзнување и проширување без да се скрши или да се отвори садот за складирање.

Ја оставате храната предолго во замрзнувачот

Професорот Тиерно забележува дека храната спакувана во конвенционални пластични садови за складирање или ќесиња за замрзнување обично трае само од два до три месеци пред да почне да се влошува квалитетот. Промената на бојата предизвикана од оксидација и смрзнатини во замрзнувачот не се опасни, но несоодветното складирање на храната може да ги уништи вкусот и текстурата на вашата храна, често до степен до кој повеќе не вреди да се јаде, вели експерт.
Колку и да е убаво да се чува храната во замрзнувач засекогаш, знајте дека некои работи едноставно нема да имаат ист вкус откако долго време ќе стојат во задниот дел од замрзнувачот. Професионалниот совет на експертите е да ја означите храната и да го запишете датумот на неа пред да ја ставите во замрзнувач, за да можете да следите што има внатре и колку долго е таму.