Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25583)

Македонците треба да се обединат на јазична основа

Меѓу најзначајните дела на Мисирков е „За македонцките работи“, објавено во 1903 година, во кое тој се осврнува на потребата од стандардизација на македонскиот...

Сѐ повеќе граѓани ризикуваат влез на несигурниот криптопазар

Граѓаните треба да бидат претпазливи кон сите понуди што ветуваат нереално високи приходи за многу краток временски период - тоа е првиот и најочигледен...

Со откажувањето од своето малцинство се откажуваме од самите себеси

Самото откажување од грижата за македонското малцинство, без оглед што некој сакаше да го претстави тоа само како чин на немешање во внатрешните работи...

Спортски вести

БОКС Шампионскиот појас на Али од 1974-та продаден за 6,18 милиони долари Шампионскиот појас на боксерската легенда Мухамед Али од неговата победа над Џорџ Формен, во...

Најуниверзално СП досега – рекорден број земји освоија злато и имаа...

САД освоија 33 медали, што е рекорд на СП, два повеќе од Источна Германија во 1987-та. СП 2022 ќе влезе како најуниверзалното издание во...

Климатските промени го менуваат и спортскиот календар?

Претседателот на Светската атлетика, Себастијан Коу, изјави дека светските првенства би можеле да се поместат на нови локации за да се заштитат спортистите од...

На одмор

Низ страниците на литературата за деца на писателката Јадранка Клисарова „На одмор, на одмор, во нашиот рај... на учењето му дојде крај“, се слушаше весела...

Кога се грижите за другите, се грижите и за себе

Етика за млади Состојбите во животот често бараат луѓето да им посветат мисли, внимание и дејност за нивно поправање. Болестите, тешкотиите, сиромаштијата, немањето, страдањата, меѓусебните...

Кои се најчестите лаги на тинејџерите

Ајде да видиме Во периодот на адолесценцијата децата почнуваат да се оддалечуваат од родителите, бидејќи тоа е време кога се бараат и се губат во...

Колку е стар сладоледот?

Дали сте знаеле... Знаете ли дека прашањето од каде потекнува сладоледот е една од гастрономските загатки што веројатно никогаш нема да го добијат својот вистински...