Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25583)

„Ѕвездена лектира“ од Власта Цениќ за магични летни вечери

Драги наши читатели, ние знаеме за вас дека освен што секој вторник го читате „Колибри“, во текот на летото ги читате и задолжителните лектири,...

Внуците се мојата најголема инспирација

Пред сѐ пишувам за моите внучиња, кои се шест на број. Секое од нив бара да создадам по нешто за него. За мене, нивната...

Македонскиот јазик го освојува светот

Македонскиот јазик и македонистиката се изучуваат и живеат во Полска, Словенија, Франција, Русија, Турција, Англија, Романија... Македонскиот јазик со децении се простира и далеку...

На Вардар

Од творештвото за деца на писателката Бистрица Миркуловска Надвор нѐ заслепи сончев ден. Подмижнавме. - Жешко ќе биде – како вчера рече Влатко. - Да одиме...

„Курирот на Гоце“ – огнено крштевање

Телевизиската серија „КУРИРОТ НА ГОЦЕ“ за мене беше подготовка и „огнено крштевање“ во играна серија. Се снимаше по сценарио на д-р Славко Димески, во...

Инфлацијата ја намалува довербата на јавноста

Во последно време најактуелна тема во нашата земја беше, е и ќе остане францускиот предлог за преговарачката рамка за пристапни преговори за влез на...

Скопје се сеќава на 26 јули

Педесет и девет години од разорниот земјотрес Денеска се одбележуваат 59 години од земјотресот, кој на 26 јули 1963 година, во 5 часот и 17...