Ознака: Отворен

Зошто Отворен Балкан е всушност – затворен?

Главниот проблем на кој се повикуваат компаниите се ограничувачките фактори што ги попречуваа да работат прекугранично: долги колони на граничните премини, со кои дневно...

Отворен дневен престој за ученици од прво до петто одделение...

Во основното училиште „Кузман Јосифоски Питу“ од Кичево, од почетокот на следната учебна година ќе почне со работа дневен престој за учениците од прво...

Од март се отвора пазарот за трудот во земјите од Отворен...

Граѓаните на Македонија, Србија и Албанија ќе добијат слободен пристап до пазарот на трудот во тие три земји, за што беа потпишани и протоколи...

Потпишан меморандум за брза железничка линија Скопје – Ниш – Белград

Во рамките на иницијативата Отворен Балкан Вчера во Белград, во рамките на иницијативата Отворен Балкан, министрите за транспорт и врски на Македонија и Србија, Благој...

Затворен Отворен Балкан, отворена Европска Унија

Оние што не веруваа во одлуката на албанскиот премиер Еди Рама на 1 јули да прогласи затворање на Отворен Балкан (причината беше апсењето на...

Да се биде резервиран кон иницијативата Отворен Балкан!

„Резолуцијата и препораката на Европскиот парламент (од 23 ноември), која е поврзана со Стратегијата за проширување на ЕУ, а упатена до Советот на ЕУ,...

Европски клуч за Отворен Балкан

Го затвора ли Европската Унија Отворен Балкан? Иницијативата прво беше наречена „мал шенген“, а потоа најсоодветно вкоренета во нашата област како Отворен Балкан. На...

Дилеми и отворени прашања за иднината на Отворен Балкан

Покрај обврските за регионална соработка и за одржување на добрососедските односи што произлегуваат од Спогодбите за стабилизација и асоцијација, овие прашања се инкорпорирани и...

Започна тестирањето на картичката за патарина низ Македонија, Србија и Албанија

По најавите за повеќе проекти во рамките на Отворен Балкан Тестирањето на единствениот електронски систем за наплата на патарините во земјите на Отворен Балкан е...

Саемот на виното „Отворен Балкан“ можност за презентација на најдобрите...

Саемот на виното „Отворен Балкан“ (ОБ), од 1 до 4 септември, во Белград, кој го организираат владите на Србија, Македонија и на Албанија е...