Ознака: здравје

Слободен ден за ментално здравје – потреба или каприц?

Поради големото количество стрес на работа, брзото темпо и бројот на обврски, сѐ повеќе луѓе земаат боледување за да ја заштитат својата психичка состојба....

Храна за подобрување на плодноста

Женско здравје Неплодноста може да биде предизвикана од машки и од женски фактори и тие се застапени речиси еднакво, 30-40 проценти. Машките фактори најчесто се...

Совети за зголемување на плодноста

ЖЕНСКО ЗДРАВЈЕ Како да се забремени е прашање за многу парови во последниве години, бидејќи сѐ повеќе жени и мажи имаат проблем со стерилитетот. Доколку...

Нашето здравје е под влијание на гени стари 34.000 години

Опсежна меѓународна студија покажа дека нашето здравје е под влијание на 34.000 години стари гени, а резултатите од истражувањето се објавени во научното списание...

Нарушеното здравје на жртвите на родово базирано насилство

Родово базираното насилство врз жени и девојчиња е една од најраспространетите повреди на човековите права што сериозно влијае на сите аспекти на физичкото, сексуалното,...

Каков вкус имаат црвените банани и зошто се добри за здравјето?

Бананите со црвена кора, кои ја добиваат бојата на домат при зреење, имаат вкус сличен на сочни слатки малини. Црвените банани се малку помали...

Загрижувачки начини на кои студеното време влијае на телото

Студеното време може да влијае на нашето здравје на многу начини, а некои од нив се зголемена кашлица и настинка. Другите несакани ефекти од...

Премногу витамин Ц може да му наштети на нашето здравје

Како што покажуваат голем број претходни студии, витаминот Ц е еден од најважните витамини за нашето тело. Дејствува како антиоксиданс и игра значајна улога...

Психичкото здравје на Европејците е во криза?

Додека светот се бори со кризата со психичкото здравје, во Европа повеќе од двојно се зголеми употребата на антидепресиви во изминатите 20 години, пишува...

Десет супер причини да изедете една рака капини

Неверојатните капини по кои честопати посегнувавме како деца, покрај освежувачкиот ефект, имаат големо влијание и врз нашето здравје. Тие се богати со витамини и...