Ознака: здравје

Чувањето на здравјето е првата животна и етичка задача на...

Етика за млади Најважно во животот, едно од најпосакуваните нешта е здравјето. Без оглед што сака некој и кон што се стреми, не смее да...

ОН: Здравјето, образованието, очекуваниот животен век поради ковид-19 се вратија на...

Очекуваниот животен век, образованието и животниот стандард на населението се вратија на нивото од 2016 година, поради пандемијата на ковид-19, се предупредува во Извештај...

Главоболки, пореметен притисок, тешко дишење – само дел од проблемите поради...

Главоболки, проблеми со крвниот притисок, влошување на кардиоваскуларните и респираторните болести. Климатските промени сe причина за почестите топлотни бранови, задоцнета есен и топли зими....

Тешко прозборуваат, немаат внимание, се искривуваат… Кога смарт-телефоните стануваат детски играчки

Дигитализацијата и децата Последиците од неконтролираната употреба на смарт-технологијата се сериозни и директно поврзани со разни развојни проблематики како доцнење во когнитивниот развој, говорниот развој,...

Со спорт и рекреација до подобро здравје

Сакаме ли да имаме здрава нација, здрави поколенија? Вакви и слични дилеми имаат и многу побогатите, поорганизирани и на спортски план многу поуспешни земји...

Песков: Вестите дека Путин е болен се лажни

Портпаролот на Кремљ, Дмитриј Песков денеска изјави дека Владимир Путин е во добра здравствена состојба, истакнувајќи дека западните шпекулации за здравјето на рускиот претседател...

Македонија влегува во портокалова фаза, препораки за заштита од високи температури

Територијата на целата држава следните четири дена, од четврток до недела, ќе биде зафатена со високи температури од портокалова фаза. Во овој период ќе...

Движење

Неактивноста, секако, веќе беше проблем уште пред да почне пандемијата на коронавирусот. Секако, за зголемувањето на активноста, покрај личната иницијатива, од голема помош се...

Од копривата сите бегаат, а таа е извор на здравје!

Здрава храна Речиси нема човек, кој барем еднаш не се ожурал од коприва, па можеби затоа кога ќе ја забележиме сите ја заобиколуваме во широк...

Пандемијата го зеде својот данок врз менталното здравје на семејствата

Како дел од новото истражување што го спроведе „Морнинг консалт“ во САД, родителите забележале дека менталното здравје на нивните семејства се влошило за разлика...