Ознака: Балканот

Македонија лидер по раст на цената на недвижностите во регионот

Просечната цена на квадратен метар, доколку зборуваме само за Скопје, во зависност од локацијата, е околу 1.000 евра на периферните локации на градот, додека...

Којa држава на Балканот троши најмногу за одбрана?

Според неодамна објавената анализа во „Балкан дефенс монитор 2024“, Србија е водечка земја во регионот во однос на трошоците за одбрана. Нејзините трошоци изнесуваа...

Бројот на новороденчиња на Балканот – во опаѓање

Една од повеќето слики за неповолната демографска слика на балканските земји Демографите во балканските земји се исклучително загрижени имајќи ги предвид последните статистички податоци, кои...

Балканот – глобален центар на криминалот

Во подготовката на целокупниот опширен извештај „Транснационален октопод“ на Волтер Кемп активно учествувала и Глобалната иницијатива против транснационалниот организиран криминал (ГИ-ТОЦ) на Опсерваторијата за...

Црквите и народите на Балканот

Конкретно овој пат би ги анализирале состојбите околу Охридската и Пеќската патријаршија, и тоа од кон крајот на 18 век. Како што е познато,...

Вахабистичкиот радикализам како основа на тероризмот на Балканот

Поврзаноста на тероризмот на Балканот со исламскиот фундаментализам, односно вахабизмот, истражувана и анализирана во научни трудови Дејствувањето на вахабиите на подрачјето на Балканскиот Полуостров им...

Двоцифрен БДП на Балканот

Хрватска е една од земјите што најдобро закрепнаа од пандемијата, а реално е најдобра и во ЕУ. Мерено според растот на бруто-домашниот производ (БДП)...

Наплив на детска порнографија, говор на омраза и компјутерски криминал

Романија и Хрватска забележаа пораст на случаите на детска порнографија. Говор на омраза и дискриминација беа пријавени како зачестени во други земји на Балканот,...

Банка од Црна Гора „олеснета“ за 1,3 милион евра!

Црногорската полиција трага по непозната жена што на 12 април од филијала на банка во Херцег Нови зела огромна сума пари, ја ставила во...

„Филтер лабел“ ја објави музиката од филмот „Балканот не е...

„Филтер лабел“ продолжува со објавување изданија од серијалот филмска и театарска музика создадена од еден од нашите најплодни и меѓународно најуспешни современи композитори, Кирил...