Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 26055)

Пасошите за транспортерите и за превозниците ќе се издаваат на „брза...

Транспортерите и превозниците од земјава што поседуваат сертификати за професионални возачи ќе можат по брза постапка да извадат патни исправи, истакна вчера Благој Бочварски,...

Бранителот на македонските национални особености и организатор на антифашистичката борба

Кузман Јосифовски-Питу ги бранеше македонските национални особености, а тоа е забележливо во неговите критики до Бугарската комунистичка партија и Отечествениот фронт. Кон крајот на...

Роботи што вршат земјоделски работи на фарма во предградие...

Аграр од следната генерација Руралното земјоделство долго време беше тесно поврзано со мануелна трудоинтензивна работа. Денес работата е многу различна. Постојат и земјоделски роботи и...

Војната во фокус на Институтот за проучување на војната (ИСВ) од...

Актуелна анализа на украинското боиште, точно две години од почетокот на војната Американскиот институт за проучување на војната (ИСВ) објави темелна анализа за ситуацијата на...

Стабилна алка на глобалниот синџир на снабдување

ЗА ТОВАРНИОТ ВОЗ ОД КИНА ДО ЕВРОПА Додека некои земји се обидуваат да ја политизираат темата на синџирите на снабдување за геополитички и стратегиски придобивки,...

Кинескиот патнички авион COMAC C919 промовиран во Сингапур

Патничкиот авион од кинеско производство C919 деновиве го имаше своето прво официјално меѓународно промовирање на „Сингапур ершоу“, највлијателната меѓународна воздушна и одбранбена изложба на...

Доста е крвопролевање

Како што јавуваат западните набљудувачи, украинската армија се соочува со сурова реалност: останува без војници и муниција. Исто така се известува за екстремно тешки...

Спортски вести

ФУДБАЛ - ЕВРОПСКИ КУПОВИ Во осминафиналињата се клубови од 19 земји, најмногу од Италија Меѓу 48-те клуба што играат во осминафиналето на трите европски фудбалски купа...

Феноменот на стареење на нацијата

Намалувањето на наталитетот и поголемите можности за преживување на постарите луѓе значително го стареат населението во Италија, до тој степен што економистите се загрижени...

Кој е за поддршка на концептот за дисбаланс во извршната власт...

Иако изјавите на Таравари и на Ахмети околу новиот концепт за избор на претседател на државата многумина ги поврзуваат со некаква предизборна реторика, се...