Фото: Пиксабеј

Аграр од следната генерација

Руралното земјоделство долго време беше тесно поврзано со мануелна трудоинтензивна работа. Денес работата е многу различна. Постојат и земјоделски роботи и секаква друга високотехнолошка опрема што означуваат значителна промена во земјоделските практики во Кина.
На фармата Диантијан во руралните делови на Шангај, оваа трансформација е забележлива. Таму роботи управувани од инженери ги заменија конвенционалните сточари.
Меѓу инженерите е Ли Веи, кој беше забележан како прецизно го води својот земјоделски робот, држејќи го далечинскиот управувач. Тој е само еден од над 70-те инженери што работат во руралната задруга Диантијан, каде што оризот е главна култура. Во текот на изминатите седум години тие беа ангажирани во истражување и развој, што резултираше со создавање на над 60 вида земјоделски роботи способни да извршуваат задачи што се движат од садење до берба.
Роботите користат стапала-гасеници, кои можат вешто да се движат на различни видови терени, додека нивниот оперативен систем со вештачка интелигенција служи како мозок за планирање на нивните движења.
Фармерите едноставно треба да се логираат на системот преку мини-програмата Вичет на нивните мобилни телефони и да ги вклучат роботите.
– Пораснав на село и знам дека земјоделската работа може да биде исклучително исцрпувачка – вели Ванг Џинјуе, шеф на земјоделската задруга Диантијан.
За разлика од минатото, долга низа земјоделски роботи се шират на теренот за да помогнат во земјоделските работи денес.
– Тие работат ефикасно, прецизно и неуморно – вели Ванг, истакнувајќи дека технологиите како што се 5Г, препознавање слики и големи податоци им овозможуваат на роботите брзо да го пресметаат растојанието до културите и да постигнат брза берба за неколку секунди.
Тој рече дека роботите за плевење не само што можат прецизно да разликуваат трева и земјоделски култури туку можат и да ги водат специјализираните ножеви за прецизно отстранување на плевелот, додавајќи дека секој робот за плевење може да работи осум часа со полнење од еден час.
Земјоделските роботи на фармата Диантијан се опремени со кинескиот сателитски систем за навигација Беидоу, познат и како БДС. БДС се користи во повеќе од 100.000 комплети автоматизирани системи за возење земјоделски машини во Кина.
Модернизацијата на земјоделството е во тек низ целата земја. Во Ханџонг, провинцијата Шанкси, интелигентната опрема го направи одгледувањето зеленчук поекономично и поефикасно. Овде автоматизирана фарма за зеленчук постигна производство без екипаж во целиот процес на одгледување зелен листен зеленчук. Површина за садење зеленчук што се протега на околу 13 хектари бара само пет земјоделци.
Кина претходно овој месец го претстави својот „централен документ бр. 1“ за 2024 година, во кој се наведени приоритетите за сеопфатно промовирање на руралната ревитализација оваа година. Документот повика на консолидирање на поддршката на земјоделската наука и технологија и интензивирање на истражувањето на основните технологии на ресурсите на герматичката плазма.
Според Министерството за земјоделство и рурални работи, стапката на придонес во земјоделскиот научен и технолошки напредок надмина 62 отсто во 2022 година, при што вкупната стапка на механизација на одгледување и жетва достигна 73 отсто.