Актуелна анализа на украинското боиште, точно две години од почетокот на војната

Американскиот институт за проучување на војната (ИСВ) објави темелна анализа за ситуацијата на бојното поле во Украина, која доаѓа по неколкумесечни борби за клучниот град Авдеевка. Имено, ако падне Авдеевка, се велеше месеци претходно, тоа ќе биде првиот руски чекор кон освојување на целиот Донбас. И навистина, новата карта што ја објави Институтот, по заземањето на Авдеевка, покажува дека Русите напредуваат од сите страни и дека на Украина не ѝ оди добро, без значителна помош од Западот, тврди Институтот.

ИСВ: Руската офанзивна кампања се одвива во четири правци

Руските сили спроведуваат кохезивна повеќестрана офанзивна операција во остварување оперативно значајна цел, речиси за првпат по повеќе од една и пол година. Изгледите за оваа офанзива во секторот Харков-Луганск се далеку од јасни, но нејзината почетна изведба означува значителна промена во пристапот на руското оперативно ниво.
Руските напори за заземање релативно мали градови и села во источна Украина од пролетта 2022 година, генерално, не донесоа оперативно значителни придобивки, иако тие операции резултираа со големи борби и значителни загуби и на Украина и на Русија. Руските сили следеа позначајни цели за време на нивната офанзива зима-пролет 2023 година, но тој притисок беше исто така површно подготвуван и изведен, а нивниот неуспех да постигнат значителен напредок ги исклучува цврстите заклучоци за планираните цели.
Меѓутоа, руската офанзивна кампања, како што пишува ИСВ, сега се одвива дури по четири оски, од север кон југ:

1) околу Купјанск и Синкивка;
2) од Табаивка кон Крухљаковка;
3) од Макиевка кон Рајхородка и/или Борова; и
4) од Кремина до Дробишев и/или Лиман.

„Руските напади до овој момент генерално концентрираа големи маси војници против поединечни цели (како што се Бахмут и Авдеевка), а и се состоеја од повеќе напади по должината на линијата на напредување, но премногу далеку за да се поддржуваат едни со други.
Тековната руска офанзива во секторот Харков-Луганск, напротив, вклучува напади по четири паралелни оски што меѓусебно се поддржуваат во извршување повеќе цели, кои заедно веројатно ќе создадат оперативно значајни придобивки. Подготовката на оваа офанзивна операција вреди внимателно да се разгледа, без оглед на нејзиниот исход, како можен пример за способноста на руската команда да учи и да ги подобри своите претходни неуспеси на оперативно ниво. Сепак, тактичките перформанси на Русија во овој сектор се чини дека не се значително подобрени во однос на претходните тактички недостатоци на Русија, фактор што може да доведе до севкупен неуспех дури и на овој подобро осмислен потфат“, истакнува ИСВ во својата опсежна анализа.
Во последниот месец украинските власти сè повеќе почнаа да известуваат дека руските сили се подготвуваат за поголеми офанзивни напори во правец на Купјанск и Лиман. Елементите на оружјето за масовно уништување почнаа да ги интензивираат операциите во четири правци на напредување по должината на линијата на почетокот на јануари, а шефот на воената разузнавачка служба на Украина, ГУР Кирил Буданов, објави дека руските напори за зима-пролет на оската Харков-Луганск се во тек. ИСВ истакнува и заклучува дека способноста на Русија да изврши оперативно значајни офанзивни напори сè уште во голема мера зависи од нивото на западната поддршка за Украина.
Добро снабдените украински сили со супериорни способности претходно ги спречија руските сили да постигнат дури и маргинални придобивки за време на големите руски офанзивни напори и се покажаа ефикасни во предизвикување трајно деградирање на руските логистички и борбени способности. Сегашните способности на Украина им го ускратуваат маневрирањето на руските сили за оперативно значаен напредок, но многу од тие способности се потпираат на клучните западни, а особено американските системи и материјал.

ИСВ: Каде е Западот?

Западот допрва треба да ѝ обезбеди на Украина одредени способности што би можеле да им овозможат на украинските сили дополнително да ја ограничат способноста на Русија да го продолжи оперативно значајниот напредок, особено ударните способности на долг дострел што би можеле да ја деградираат руската логистика во длабочина и да нападнат авиони што би можеле да се натпреваруваат со операциите на руските воздухопловни сили. Украина се обидува брзо да ја прошири својата одбранбена индустриска база за самата да произведе многу од овие способности, а украинските сили исто така развиваат технолошки иновации и адаптации насочени кон неутрализирање на руската работна сила и материјални предности. На овие украински напори ќе им треба време за да дадат значајни резултати, а тоа време ќе го искористат руските сили за да ги подобрат сопствените способности и да спроведат потенцијално значајни офанзивни операции, како што е нивната тековна операција за да стигнат до линијата на реката Оскил.
Доцнењето на помошта од Западот ги принуди украинските сили да користат сопствена опрема и создадоа несигурност во оперативното планирање на Украина, ранливост што руските сили сè повеќе ќе ја користат за да го олеснат освојувањето на бојното поле.
Способноста на Украина да се брани долгорочно се потпира на нејзината способност не само да ги спречи руските сили да окупираат оперативно значајна област туку и да започне успешни контраофанзивни операции за ослободување на стратешки виталните области. Способноста на Украина да ја преземе и одржи иницијативата низ бојното поле и да ја ослободи територијата е сигурен начин да се ускрати способноста на руските сили да постигнат стратегиски значајни придобивки во Украина. „Затоа, на Украина ѝ е потребна безбедносна помош, која ѝ овозможува да ги спречи тековните напори на Русија да постигне оперативно значајни придобивки додека се подготвува за сопствени операции што би можеле да ослободат понатамошна украинска територија“, заклучува ИСВ. Р.С.