Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25905)

Наместо пред своите граѓани, на отчет низ европските центри на моќ

Веднаш по седницата за уставните измени, откако се виде дека за нив, во оваа форма како што се предложени, засега нема поддршка ниту во...

Ричардсон како виор, драма во фрлање диск

Американката ги декласира Јамајчанките на најкратката патека со рекорд на шампионатите. Во фрлање диск Швеѓанецот Стол во возбудлива завршница го освои второто злато, пред...

Извонредна афирмација на македонскиот јазик и писмо во англофонскиот свет

Кон двојазичниот избор од поезијата на Ацо Шопов во САД Македонскиот поет Ацо Шопов е несомнено култно име во македонската поетска традиција бидејќи по Втората...

Зашто „Охридско“ не е само едно во купот културни лета

Организаторите на фестивалот треба да ги следат очекувањата на публиката, колку и да се нескромни, затоа што „Охридско лето“ не е само едно во...

Интелигенцијата кај современите народи (2)

Во ова масовно истражување ползувана е Процена на личноста со синтетичка решетка (САПА), која се базира на онлајн тест на личноста, кој обезбедува фидбек...

Поплочување на патот кон просперитет за земјите во развој без море...

Европските и азиските земји во развој без излез на море (ЛЛДЦ) се пред критичен момент во своето развојно патување. Тие се соочени со сложени...