Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25736)

Македонија ќе биде домаќин на програма за применета уметност

Националната галерија дел од програмската сесија во Виена На крајот на месецов, во периодот од 19 до 26 јануари, во Виена, Австрија, се одржа втората...

Со вербални испади кон децата покажуваме беспомошност, а не авторитет

Повишувањето на тонот кон децата, односно викањето „ја премолчува“ пораката што сакаме да му ја пренесеме на детето и води до тоа детето само...

Половина од Европејците со намален животен стандард

Новиот извештај на „Евробарометар“ покажува дека просечно 45 отсто од испитаниците во актуелниве околности се соочуваат со „неколку“ или „многу“ тешкотии, предизвикани поради нивните...

Во Струмица по грав, свинското месо најевтино во Тетово!

Од листата на десет најчесто купувани прехранбени производи, Струмица има најниски цени за четири производи. Од нашиот избор на производи што ја сочинуваат просечната...

Светски рекорд на 600 м во сала

АТЛЕТИКА Кили Хоџкинсон од Велика Британија го собори светскиот рекорд на 600 метри во сала за атлетичарки на митингот на Светската турнеја во сала во...

Прилепските клубови најмасовни

На семинарот присуствуваа претставници на 15 клуба, членки на ЏФМ, со околу 50 спортски работници ЏУДО-СЕМИНАР ЗА ЛИЦЕНЦИРАЊЕ ТРЕНЕРИ И СУДИИ Прилепските џудо-клубови беа најмасовни на...

Шаховскиот Вајк ан Зе како тениски гранслем, четирите скокалници, велосипедските грантур-трки…

Шахот е игра за сите, впрочем тоа е една од главните карактеристики на древната игра што ја издвојува од другите спортови. Шахот го играат...

Гранеруд победи и поведе

СКИЈАЧКИ ЛЕТОВИ ВО КУЛМ Халвор Егнер Гранеруд од Норвешка победи на возбудливиот прв натпревар во скијачки летови сезонава, одржан во Кулм (Австрија), и го презеде...

Клупско СП – натпреварување за престижна титула со многу трансформации за...

Првиот светски клупски првак беше добиен во 1960 година. Тогашниот Интерконтинентален куп, во кој настапуваа само прваците на Европа и на Јужна Америка, до...

Со 40 странски бисери – македонисти од четири континенти, збогатена „круната...

Свечено затворена годинашната зимска школа на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура во чест на Ацо Шопов Свечено е затворена Третата зимска школа...