Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25548)

За 16 домаќини во трка се 22 града

ФУДБАЛ - ЗА СП 2026 По четири години откако Светската фудбалска федерација (ФИФА) ѝ ја додели организацијата на Светското првенство (СП) во 2026 година на...

Австралија третпат на СП преку интерконтинентален плејоф

ФУДБАЛ Австралија стана 31-та селекција што обезбеди настап на Светското првенство (СП) во фудбал годинава откако го победи Перу, на пенали со 5-4, откако по...

Први места за Реџепи и за Аврамовиќ, второ за Дуковска

КОЊИЧКИ СПОРТ - МЕЃУНАРОДЕН ТУРНИР ВО БУГАРИЈА Македонските претставници постигнаа забележителен успех, освојувајќи две први места и едно второ на традиционалниот меѓународен коњички турнир во...

Се разговара и за враќање на фудбалско правило од 19 век?

ИФАБ ДОНЕСЕ НЕКОЛКУ НОВИ ОДЛУКИ Бордот на Меѓународната фудбалска асоцијација, одговорен за фудбалските правила, реши привременото правило за пет замени да стане трајно, бројот на...

Конески беше граѓанин на светот и универзален човек

Весна Мојсова-Чепишевска, авторка на „Конески како тестамент“ Оваа книга е скромно, но искрено исчитување на еден дел од великозначното дело на Конески. Конески како син...

Македонска поезија во грчкото списание „Тефлон“

Младите поети го добија гласот што апсолутно го заслужуваат. Најмладите македонски поети и поетеси ја сфаќаат и ја живеат поезијата демократски, во најдобрата смисла...

Објавен „Столб што пее“ на Томислав Османли

Од печат излезе „Столб што пее“, новиот роман на македонскиот писател Томислав Османли, издание на книгоиздателството „ВиГ зеница“ од Скопје. Ова е четврти роман...

Своевиден лирски посветеник

РЕЦЕНЗИЈА Зоран Јакимоски, „Сон, јаве или привид“, изд. ПНВ публикации, Скопје, 2022) (Со години поетот Зоран Јакимоски ги објавува своите лирски соништа, исполнувајќи со нив неколку...

Поглед свртен навнатре (3)

Антиупатства за лична употреба И како сликар, Дурацовски има потреба да го разложи сетилниот минлив впечаток за повторно да го сложи (како пандан на „разредено...

Скопскиот градски парк – слика на нашата држава

Наместо да го чуваме, ние слепо ги игнорираме сторителите, молкум враќајќи се чекор наназад и оставајќи им простор на несовесните да го уништуваат она...