Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25427)

Павлов и Мојсовска се најдобри каратисти за 2021 година

Плакети за промоција на македонското карате на ЛОИ добија Јованоска и Андриевски Карате-федерацијата на Македонија (КФМ) на посебна свеченост во Скопје ги избра најдобрите за...

Чувај го здравјето!

Како природни суштества за луѓето е најважно да бидат во добра состојба и да имаат доста сили за движење и работење. Тоа се нарекува...

Германката Пехштајн ќе стане најстарата олимпијка

Во Пекинг, Клаудија Пехштајн (49) ќе стане најстарата жена што настапила на ЗОИ и единствена жена што ќе се натпреварува на осум Игри. Таа...

Ѓерданче од снегулки

Од творештвото на писателката Бистрица Миркуловска Живеела една вдовица со две ќерки, коишто многу се сакале. Се чувале како очи што се чуваат, ронката лебец...

Стихови за татковината од Саво Костадиновски (2)

Во неколку продолженија ќе објавиме стихови од писателот Саво Костадиновски, кој ги напишал за својата татковина Македонија. Тој ги опеал планините, реките, езерата, градовите...

Чиста Дана

Во „Колибри“ објавуваме делови од книгата „Од дневникот на Васко Пикаско и Зорка Сештозборка“ на познатиот македонски писател за деца Киро Донев. И ова...

Снешко и Гордана

Прекрасно јануарско утро. Маврово беше облеано со сонце. Куќичките, дополу завиени во снегот, сѐ уште спиеја. Снешко се сончаше во дворот. Уживаше во првите...

И да студи и да вее, тоа за Леко Брдароски ...

Моја најголема желба е да победувам, да освојувам пехари, медали, дипломи и овие радости да ги споделувам со своите клупски другари и другарки, вели...

Анализа, синтеза, па потоа работа за настап на голема сцена

И ова Европско првенство ќе биде „претресено“ надолго и нашироко деновиве, по завршувањето на настапот на Македонија, и јасно е дека, како што се...

За новиот западен соцреализам

Зборот „пес“ не лае (Жерар Женет) Некои мои пријатели-новинари, кои ги почитувам во еснафот, иако не секогаш се согласувам со нив, неколкупати дискретно ми ставаат...