Ознака: Македонската

„Звукот на идната генерација“ во Македонската филхармонија

Македонската филхармонија вечерва ќе го реализира традиционалниот концерт под наслов „Звукот на идната генерација“, на кој настапуваат студентите од државните факултети за музика. Под...

Македонската дипломатија не ја сфати незаконитоста (4)

Автор на фељтонот е проф. д-р Игор Јанев, а неговото истражување и анализа се дел од научноистражувачката активност на Институтот за политички студии (ИПС)...

Хомо параситус во македонската политика

Паразитите се огромна сила во природниот свет. Во најголем дел тие едноставно се хранат со своите домаќини. Но постојат голем број случаи во кои...

Заминаа јавачите на македонската апокалипса

Заминаа јавачите на македонската апокалипса, македонските политички варвари, јавајќи на сивите коњи на смртта. Прашуваш која апокалипса, драг читателу. Идентитетската, од која само Господ...

Да учиме од завештанието што ни го оставиле Кирил и...

Денот на словенските просветители, 24 Мај, низ годините некои корисници на социјалните мрежи го користат да го честитаат со објавување смешно неписмени фрази, што...

Туѓите интереси да станат минато во македонската дипломатија

Во отстапките е отидено дотаму што само за да ѝ се додворат на Атина, политичарите од власта во заминување наметнаа таква динамика на имплементација...

Низ страниците на македонската литература за деца – песни од поетот...

Ивана На мојата внука Ивана Мојата внука Ивана, везден пиши три тетратки си потроши, „Тато, мама“ да Напише. Умна и бистра Ива, Сите букви ги научи. Сега бројки пише Таа, макар чудно тоа звучи. И да црта многу сака, на блокчето само шара. Разни птици...

Први мај и македонската борба

При историското формирање на македонската држава на Антифашистичкото собрание на народното ослободување на Македонија (АСНОМ) и во документите од 1944 година се препознава нашата...

Поема омаж на Петре М. Андреевски

Современиот македонски поет Зоран Пејковски пишува долга поема од 25 пеења, со цел да му направи омаж на Петре М. Андреевски Деведесет години од раѓањето...

Македонската асоцијација на издавачи ги додели наградите

Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ доби специјално признание за промотор на читачката култура Комисијата за доделување на наградите на Македонската асоцијација на издавачи за периодот меѓу...