Ознака: Инклузија

УНИЦЕФ: Oсудуваме секаква повреда на правото на децата на квалитетно и...

УНИЦЕФ смета дека органите на државната и локалната власт треба да ја разгледаат можноста за спроведување истрага која ќе ја утврди одговорноста на оние...

Нова верзија на финансиска инклузија

Како што покажува искуството на Уругвај, трансформирањето на финансиските системи на земјите во развој, за да поттикнат општествена инклузија, ќе наложува похрабри политики, поамбициозни...

Учениците со посебни потреби помеѓу максималната инклузија и минималните услови

Тенденцијата за невклучување образовни експерти во клучните стратегиски и законски решенија во нашата земја не е нова, напротив, трае подолг период, што резултира со...

Инклузијата на хартија – аутизмот семејна грижа

Во нашата држава не постои регистар на лицата со аутизам, но се проценува дека станува збор за околу 12 илјади лица за чии секојдневни...

Задолжителна инклузија на децата со лесна попреченост во редовните училишта

Владата на денешната прва седница во 2019 година ја прифати и информацијата за потребата од задолжителна инклузија на децата со лесна попреченост во редовните...

Инклузија на старите лица преку уметност

Како една од најзапоставените општествени групи, старите и изнемоштени лица се чувствуваат некорисни и отфрлени. За надминување на ваквата состојба, Центарот за култура и...