Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25183)

Конкурс за најдобри детски литературни и ликовни творби

По повод Денот на пролетта е распишан Конкурсот за најдобри литературни и ликовни творби од деца. Темите се слободни, а секое дете може да испрати...

Пријателство што го надраснува животот

Оваа книга, како и обновената литературна манифестација во чест на Видое Подгорец не се само одраз на една голема почит и пријателство. Тие се...

Образовни промени само на здрава основа

Светот се развива толку брзо што големите образовни системи не можат толку брзо да се менуваат и приспособуваат на современите текови. Брзиот развој на...

Од планината до славината

Светскиот ден на водата го одбележивме вчера, на 22 март, но тоа е убав повод да го прочитаме расказот „Од планината до славната“, со...

Сите имаме еднакво право да бидеме прости

Бесконечен процес на израмнување на различното. Тоа е една од дефинициите на поезијата. Метафората служи различното да стане исто: за „брз“ може да се...

Чија е Јованка – балканска фолклорно-историска конфузија

Познатиот бугарски водител и шоумен, Слави Трифонов, одново јава... На македонскиот претставник на „Евросонг“, Васил Гарванлиев, му понуди да стане дел од неговата екипа,...