Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25183)

Спроведување програмирани револуции

Пред наши очи, без да сме воопшто свесни за тоа во хаосот на современиот свет, преку конфронтацијата на поморските сили на Велика Британија, САД...

Нешто ја труе крвта кај заразените со ковид-19

Матичните лекари, кои речиси цела година откако почна пандемијата на ковид-19 гледаат и анализираат различни крвни слики на пациенти, забележуваат чудни ситуации. Некои од...

Mеридијани

Берлин - Германија е подготвена да ја продолжи делумната блокада, станувајќи една од многуте европски земји што воведува нови ограничувања, бидејќи третиот бран на...

Заминува ли менувањето на времето во историјата?

Секоја година во неколку држави во светот времето се поместува за еден час понапред и на тој начин се практикува летното сметање на времето,...

Дали вирусот го „инфицира“ и моралот кај светските политичари

Светската политика изминатиов период очигледно беше длабоко погодена од штетните влијанијата на корона-кризата. Гледано низ перспективата на тоа како функционираат државните и нејзините политичари,...

Варошките цркви низ записите на архимандритот Антонин

ПРИЛЕП ВО ЗАПИСИТЕ НА РУСКИТЕ ДИПЛОМАТИ И АВТОРИ (3) Aрхимандритот Антонин, (1817 - 1894) чие световно име било Андреј Иванович Капустин, бил писател, археолог, историчар,...

Ден на пијаното в сабота

ЦЕНТАР На 27 март ќе се одбележи Меѓународниот ден на пијаното во Културно-информативниот центар во салонот „19 19“. Настанот, кој се одбележува петти пат кај...

Нема вакцина за срамот на ЕУ

Недоследноста и непринципиелноста на ЕУ уште еднаш излегоа на површина во екот на пандемијата на ковид-19, како претходно во однос на бегалската криза, прашањето...

Новоградбите во Кичево безбедни и при посилни потреси

КИЧЕВО Честите земјотреси што се случуваат во земјава и на Балканот, повторно го актуализираа прашањето дали новите станбени објекти ги задоволуваат сеизмичките стандарди и дали...

Светско признание за Конески и за македонскиот јазик

Признанието на УНЕСКО за светското значење на поезијата на Блаже Конески, секако, е и уште една светска афирмација на македонскиот јазик, неговата посебност и...