Ознака: Децата

Крајно време е да се свртиме кон децата

Крвавиот масакр што се случи деновиве во Белград, во кој малолетник на возраст од неполни 14 години во училиштето „Владислав Рибникар“ уби 10 свои...

И децата имаат проблеми – слушнете ги пред да биде...

Јасно е како ден дека децата трпат премногу големи притисоци и имаат премногу проблеми на кои ние како родители не обрнуваме внимание мислејќи дека...

Полесно се справуваат со проблемите на возрасните отколку на децата

Трите партии во германската коалициска влада не се согласуваат околу неколку клучни политички прашања, вклучувајќи и околу планот за „Основна детска безбедност“, кој е...

Слушајте ги децата!

Светската здравствена организација го дефинира менталното здравје како „состојба на ментална добросостојба во која единката може да се справува со нормалните животни стресови, да...

Дали и кога да нè загрижат тиковите на децата

По дефиниција, тикот се опишува како ненадеен грч, движење или звук што нема цел и лицето не може да го спречи по своја слободна...

Како некои играчки се животозагрозувачка закана за децата?

Запленетата стока содржи ризици како што се изложување на хемикалии, давење, задушување, струен удар, оштетување на слухот и опасност од пожар. Заплените направени во...

Европратениците бараат поголема безбедност за детските играчки во ЕУ

Со големо мнозинство, пратениците во Европскиот парламент го одобрија извештајот за ажурирање на европската директива за безбедност на детски играчки, за која велат дека...

Мека препорака или цврста рака

Истражувањето на Државниот завод за статистикa покажува дека при воспитување на децата често се практикуваат и репресивни методи со казнување, наспроти воспитните мерки со...

„Куферот на Хана“ од Карен Левин ги едуцира децата за...

„Ова дело е необична вистинска приказна што ја оживува историјата на холокаустот и има цел да ги образова младите читатели за овој мрачен период,...

„Оро без граници“ е симбол на пријателството меѓу децата

Фолклорната манифестација на ДКЦ „Карпош“ одбележува 30 години постоење „Меѓународниот фолклорен фестивал „Оро без граници“ - симбол на пријателството меѓу децата, три децении успева на...