Ознака: Децата

Моjата партиjа се децата!

Досега имам издадено 54 книги за деца и млади, а откако сум во пензија пишувам повеќе, на татковината ѝ се оддолжувам со една книга...

Марко на Голема Богородица ќе плива за децата со ретки болести

На празникот Голема Богородица, на 28 август, Марко Пејчиновски ќе има нова благородна цел, повторно ќе плива за децата со ретки болести. По тој...

Децата што ,,знаат се“

Драги деца, во „Колибри“ објавуваме делови од книгата „Бонтон за деца“ на познатиот македонски писател Наум Попески, кој исто така неколку години бил и...

Доколку сакаш да дознаеш дали некој човек е домаќин, погледни...

Конфуциј вели дека треба да се вработуваат чесните и да се отстранат негодните и морално пропаднатите, затоа што на овој начин последните може да...

Заспаниот имунитет причина за инфекциите кај децата

И епидемиологот Драган Даниловски потврдува дека поради карантините, носењето маски и социјалните дистанци се потиснаа сите други респираторни вируси, па затоа сега се покачил...

Зошто е важно да се носат децата во музеј

Фотографиите што беа деновиве објавени од работилницата „Мали археолози“, особено оние од посетата на Археолошкиот музеј, потсетуваат на вообичената слика во светските музеи, каде...

Европа во морална дилема за вакцинација на децата

Повеќе влади во еврозоната се мачат околу носењето на една од најпроблематичните етички одлуки поврзани со пандемијата, а тоа е дали тие треба да...

Во Хонгконг роботи им помагаат на децата со аутизам

Професорката по психологија Кетрин Со измисли робот што им помага на децата со аутизам да развиваат социјални вештини. Роботот е развиен како дел од...

Корона-кризата се одрази и врз читањето кај децата

Следејќи го трендот во изминатите неколку децении, УНЕСКО очекуваше понатамошно опаѓање на бројот на деца во светот под минималното ниво за течно читање во...

Апликации што треба да се избришат од телефоните на децата!

Повеќето родители се прашуваат кога е вистинското време да им набават мобилен телефон на своите деца. Тие со право се загрижени затоа што со...