Ознака: демократија

Демократија. ОН. Северизам

Денешнава колумна, драг читателу, како што гледаш е триделна. Триптихон: демократија, ОН, северизам. Првиот нејзин дел се однесува на демократијата, а по повод неодамнешниот...

Човековите права и севкупната народна демократија

Кинескиот претседател Си Џинпинг ја дефинира демократијата како „заедничка вредност на човештвото и клучен принцип поддржан од кинескиот народ“, што е неопходно „за да...

Демократија во различни форми и содржини

На денешниот Светски ден на демократијата, 15 Септември, самото постоење на Македонија со 32-годишен демократски стаж и понатаму е предизвик за демократскиот капацитет на меѓународните...

Нееднаквост и демократија

Има многу објаснувања, но едно од најочигледните е порастот на нееднаквоста, проблем што произлегува од современиот неолиберален капитализам, кој исто така може да се...

Нема демократија без диктатура

Има едно село на бреговите на Охридско Езеро. Калишта се вика, непосредно по Струга, кога се движите на југ покрај езерскиот брег, кон Албанија....

Еден поглед на западната тоталитарна демократија

Како што ти е познато, драг читателу, повеќе пати сум ги спомнувал рускиот писател Зиновјев, долги години советски емигрант во Германија, и неговата дефиниција...

Зошто тезата за „функционална мултиетничка демократија“ е „наопаку поставена теза“

Наташа Котлар-Трајкова: Одбрана и истакнување на македонската национална, именска, историска и културна посебност, а не за квазиисториска нарација, заради „Бугари“ во Устав! Историчарката Наташа Котлар-Трајкова...

Навредите во јавниот простор (не) се слобода на говор и...

Ги замолив моите пријатели во статусот на социјалната мрежа да предложат тема за расправање. Па, која е темата за добра расправија денес? Навистина не...

Колкав удел имаат светските настани во американската демократија

Повеќе од 75 години, САД играа огромна конструктивна улога во светот. Секако, имаа големи грешки, вклучувајќи ги и Виетнамската војна и војната во Ирак...

Половина од светските демократии пропаѓаат

Половина од светските демократии се во состојба на пропаѓање, со влошување на граѓанските слободи и владеењето на правото, а авторитарните влади стануваат порепресивни, предупреди Институтот за...