Ознака: демократија

Нееднаквост и демократија

Има многу објаснувања, но едно од најочигледните е порастот на нееднаквоста, проблем што произлегува од современиот неолиберален капитализам, кој исто така може да се...

Нема демократија без диктатура

Има едно село на бреговите на Охридско Езеро. Калишта се вика, непосредно по Струга, кога се движите на југ покрај езерскиот брег, кон Албанија....

Еден поглед на западната тоталитарна демократија

Како што ти е познато, драг читателу, повеќе пати сум ги спомнувал рускиот писател Зиновјев, долги години советски емигрант во Германија, и неговата дефиниција...

Зошто тезата за „функционална мултиетничка демократија“ е „наопаку поставена теза“

Наташа Котлар-Трајкова: Одбрана и истакнување на македонската национална, именска, историска и културна посебност, а не за квазиисториска нарација, заради „Бугари“ во Устав! Историчарката Наташа Котлар-Трајкова...

Навредите во јавниот простор (не) се слобода на говор и...

Ги замолив моите пријатели во статусот на социјалната мрежа да предложат тема за расправање. Па, која е темата за добра расправија денес? Навистина не...

Колкав удел имаат светските настани во американската демократија

Повеќе од 75 години, САД играа огромна конструктивна улога во светот. Секако, имаа големи грешки, вклучувајќи ги и Виетнамската војна и војната во Ирак...

Половина од светските демократии пропаѓаат

Половина од светските демократии се во состојба на пропаѓање, со влошување на граѓанските слободи и владеењето на правото, а авторитарните влади стануваат порепресивни, предупреди Институтот за...

Конгресните избори се „одлучувачки момент“ за американската демократија, истакна Бајден

Американскиот претседател Џо Бајден на синоќешниот голем предизборен митинг во Филаделфија пред конгресните избори во вторник изјави дека ова ќе биде „одлучувачки“ момент за...

Кој ја наруши американската демократија?

Демократијата се базира на еднаквост, а сите граѓани треба да имаат еднаква шанса да влијаат врз политичките одлуки. Но премногу долго во САД, политичкиот...

Што нѐ прави постојано лути и постојано уморни

Порано трошевме работи и сакавме луѓе, денес е обратно Велимир Сриќа Да, живееме во креативни времиња. Медицината напредна толку многу што практично ниту едно човечко суштество не...