Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 26070)

„Светлината во нашите вени“ – нова поетска книга од Стефан...

Во издание на „Современост“ деновиве е објавена „Светлината во нашите вени“, нова поетска збирка на Стефан Марковски. Стихозбирката на сто страници содржи вкупно 39...

ПИШТАЛО

Интересно е дека за време на мојот белградски период се зачнаа пријателствата со тројца Владовци – Бајац, Дивљан и Пиштало. За секого од нив...

Мапа на најпродаваните автомобили во европските земји

Мапата, која е споделена на Редит, покажува кој е најпродаваниот модел на автомобил во одредени европски земји во 2023 година. Македонците се чини најмногу ги...

Отворена изложбата „Фламански тенденции“ на Васко Ристовски

Во Галерија 2 во МКЦ е отворена изложбата „Фламански тенденции“ на Васко Ристовски, сликар на наивата, кој дипломира на Земјоделскиот факултет во Скопје, во...

Морковите се добри за видот, но и за слабеење

Здрава храна Морковите не само што се добри за видот туку тие исто така помагаат за губење тежина. Тие можат да направат многу за нашето...

Чернобилските црви отпорни на радијација нудат одговори во медицината

Наодите на новата студија даваат индиции за тоа како менувањето на ДНК може да се разликува кај поединци. - Чернобил беше трагедија од неразбирливи размери,...

Македонска и балканска премиера на „Македонисимо“

По исклучително успешната светска оркестарска премиера на проектот „Македонисимо“ минатата година во веројатно најпрестижната концертна сала во светот, „Музикферајн“ во Виена, заедно со оркестарот...

Нашата музика е и патување и приказна и волшепство

Концерт на построк-бендот „Хубрис“ во Скопје Зборот „хубрис“ според Стара Атина означувал прекумерна самодоверба, која далеку ја надминува нормалната самодоверба на човечкото суштество, желба да...

Ќе видиме филмови што се стекнале со култен статус

Ретроспективата на словачкиот класичен филм во Кинотеката Ретроспективата на словачкиот класичен филм е навистина ретка можност за македонската филмска публика да добие суштински увид во...

ГРЕКО забележува напредок на Македонија, црна точка останува правосудството

Групата на земји против корупцијата (ГРЕКО) во најновиот извештај вели дека „може да се забележи напредок во имплементацијата на препораките упатени до Македонија“. Имено,...