Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25965)

Мачки и кучиња – љубов или омраза?

Животни Коренот на митот за тоа зошто кучињата ги мразат мачките може да потекнува од инстинктивната потреба на кучињата да бркаат и да фаќаат подвижни...

Попладневната дремка од 15 минути го регенерира телото

Попладневните дремки можат да бидат корисни за мозокот. Тоа го потврдува и скромната причинско-последична врска помеѓу вообичаеното дремење и поголем вкупен волумен на мозокот....

Концерт на Мухамед Ибрахими во камерната сала на Филхармонијата

Вечерва во камерната сала на Филхармонијата, гитарскиот виртуоз Мухамед Ибрахими ќе одржи свој концерт. - Мухамед Ибрахими е скромен, но маестрален на сцената. Го нарекуваат...

Фестивалот се отвора со „Декамерон“ на Мартин Кочовски

Во пресрет на 48. МОТ МКЦ го најавува 48-то издание на „Млад отворен театар“ од 8 до 18 ноември, со вкупно 29 театарски настани, претстави,...

Промоција на албум и изложба во „Буква“

Во кафе-книжарницата „Буква“ се случи слушачката промоција на првиот албум на „Кенопсија“, новиот авторски проект „Еј, шо прајш таму???“ на младиот музичар Виктор Стојчевски. -...

Дебарскиот центар за култура пример за мултикултурализам

Министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска го посети Центарот за култура во Дебар, каде што в.д. директорката Едона Алили ја запозна со состојбите и активностите...

Закон за спречување на уништувањето на градското зеленило

Измените на Законот за урбано зеленило се предадени во рацете на пратениците од интерпартиската парламентарна група за заштита на природата и борба против загадувањето...

Црквата „Св. Никола“ од Љуботен е изградена во 1337 година

За црквата „Св. Никола“ во Љубанци, македонскиот револуционер Ѓорче Петров во својата книга „Материјали по изучувањето на Македонија“ од 1896 година, запишал дека надвор...

Изложба на слики на академската графичарка Милена Арсовска

Во националната установа центар за култура „Трајко Прокопиев“ во Куманово, в четврток, во 19.30 часот, ќе биде отворена самостојна изложба на слики на академската...

Највозбудливи дестинации во светот за 2024 година

Со оглед на тоа дека 2024 е на прагот, туристичките списанија ги истакнуваат препораките за патувања во наредната година, па, така, „Нешнл џиографик“ неодамна...