Мачки и кучиња – љубов или омраза?

Животни

Коренот на митот за тоа зошто кучињата ги мразат мачките може да потекнува од инстинктивната потреба на кучињата да бркаат и да фаќаат подвижни објекти, наследени од нивните предци волци, пишува „Ридерс дајџест“.
– Таа желба одигра клучна улога во опстанокот на волците и раните кучиња, со тоа што се осигури дека тие можат да обезбедат храна за себе и за својот чопор – вели ветеринарката Сара Очоа.
Иако домашните кучиња повеќе не треба да ловат за храна, брзите движења на мачката може да го поттикнат овој длабоковкоренет инстинкт, што ќе ги наведе да мислат дека мачката е нешто што треба да се лови. Додека кучињата лаат, мавтаат со опашките и нудат многу кучешки „бакнежи“ за да се изразат, говорот на телото на мачките е поинаков. Мачките често посуптилно ги соопштуваат своите чувства, што може да предизвика недоразбирања на двете страни.
– На пример, мачката што мавта со опашката може да сигнализира иритација или желба да се остави сама, но кучето може да го толкува тоа како покана за игра – објаснува Очоа.

Има разлики и во карактерот. Кучињата честопати се поотворени, што е убав начин да се каже дека немаат лични граници. Од друга страна, мачките повеќе ги ценат личниот простор и границите. Тие разлики во потребите понекогаш може да доведат до конфликт. На пример, ентузијастичкиот обид на кучето да си игра може да ја совлада мачката, предизвикувајќи мачката да се чувствува загрозено или под стрес.
Мачките се и ловци. Тоа значи дека во секоја нова ситуација или средина во која се наоѓаат, тие секогаш бараат потенцијална опасност за себе, како и сѐ што е доволно мало за да ловат. Додека мачките не се навикнат на кучето, дури и многу разиграно куче може да им изгледа како закана.

Кучињата и мачките не само што не се предодредени да бидат смртни непријатели туку речиси секое куче и мачка можат да научат да се согласуваат, сè додека сопствениците се многу трпеливи и подготвени да го следат чекорот на своите животни. Се разбира, постојат одредени приврзани раси на кучиња и со приспособливи особини, како што се златните ретривери, лабрадорите и пудлиците, кои се сметаат за кучиња погодни за мачки. Сепак, степенот до кој кучето и мачката веројатно ќе бидат пријатели зависи помалку од расата, а повеќе од индивидуалниот темперамент и социјализација на поединечното куче.