Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25894)

Kамерата „осмо акшн 4“ со поголем сензор и подобра стабилизација

Техно Помина неполна година од претставувањето на камерата „осмо акшн 3“ на технолошката компанија „ДЈИ“, но и покрај ова пристигна четвртата генерација. Новата акциска камера...

„Ние ја имаме судбината на Јозефа К.“ најдобар на конкурсот „Живко...

Расказот „Ние ја имаме судбината на Јозефа К.“, под шифрата „Обид на македонистот“, е најдобар на годинашниот конкурс „Живко Чинго“. Комисијата во состав: Димитар...

Создадени очила што го транскрибираат говорот за глувите лица

Лицата со оштетен слух и глувите лица комуницираат на многу начини, преку знаковен јазик, читање од усни, слушни помагала итн. Меѓутоа користењето слушни помагала...

Објавена листа на најживописните градови ноќе во светот

Експертите за патувања на агенцијата „Травелбаг“ направија листа на градови што ги сметаат за најубави за истражување по стемнување, низ светот и во Европа....

„Зрно“ ја поттикнува соработката на европско ниво

Заврши второто издание на фестивалот на алтернативна фотографија Иако постои само две години, фестивалот на алтернативна фотографија „Зрно“ со својот сериозен пристап, големата посветеност и...

Истражена гробница од доцен антички период во Прилеп

Архитектонскиот концепт се состои од надворешна влезна патека - дромос, преткомора и главна внатрешна просторија - комора, во која била положена урната со кремираните...

Како да се намали изложеноста на микропластика

Ниту еден агол на планетата не е без ситни фрагменти од пластични амбалажи, текстил или садови. Научниците објаснија што значи тоа за нашето здравје...

Антициклонот Нерон ќе жари и во Македонија

Во втората половина на август топол африкански воздух повторно ќе ја подигне температурата до 40 степени Деновиве метереопатите имаат сериозни здравствени проблеми. Граѓаните се сведоци...

Политичарите со мисија да го спасуваат туризмот

Туризмот сочинува речиси 10 отсто од БДП на Европската Унија (ЕУ) и вработува околу 23 милиони луѓе. За традиционалните дестинации за одмор како Грција...

Востаничката власт во Крушево издржала десетина дена

Македонското револуционерно движење од крајот на 19 и почетокот на 20 век и Илинденското востание како негов највисок дострел се вбројуваат меѓу најобработуваните теми...