Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25829)

Испраќајте ликовни и литературни творби на темата „Херојот по кого мојата...

Драги деца, во годината кога „Колибри“ го одбележува својот 65-ти роденден одлучивме на креативен начин и вас да ве вклучиме во прославата. Од денеска до...

ДЕЦАТА ВО МОБИЛНИОТ ТЕЛЕФОН

Ви претставуваме дела на кинески автори за млади: Џоу Син Вчера беше седмиот роденден на Малата Шун. Нејзините родители ги прославуваа претходните родендени на различни...

Солунските браќа – словенски учители и апостоли

Сите современи извори и познавачи на кирилометодиевската област на научно изучување се едногласни дека Кирил и Методиј ја создале словенската азбука - глаголицата, за...

Училиштето ни помага да станеме подобри личности!

Етика за млади Училиштето е една од најкорисните дејности што ги измислило човештвото. Секое дете треба да израсне, да научи многу нешта за животот, да...

Од творештвото на Ѓорѓи Ѓоргиевски, новинар и писател

СИТЕ СМЕ МАКЕДОНИЈА На Охрид убавините, на Преспанско градините јаболка што народија - тоа е Македонија. Лозјата во Тиквешијата, плодородот во Малешевијата, рамна плодна Пелагонија - и тоа е Македонија. Вардар и Повардарието, Полог...

Палавковците Влатко и Емче

Пишува и црта: Владо Јаневски

Засекогаш ќе останам детето на „Колибри“!

Уште од основно одделение, па до денес, кога и самата им го пренесува своето знаење на студентите, Славица Танеска е присутна на страниците на...

Кирил и Методиј, глаголицата и кирилицата – столбови на македонскиот идентитет

Глаголицата за нас е артефакт и културолошки споменик од средновековието, кој му пркоси на забот на времето, стамено и гордо исправена пред сите предизвици...

Имагинарница и литературно матине за деца

Во рамките на манифестацијата „Денови на културата во општината Илинден 2023“ Со низа настани во Домот на културата во Илинден се одржа традиционалната 24-та манифестација...

Далековидоста на Св. Кирил и Методиј и кусогледоста на денешните политичари

За жал, одредени држави наши соседи, кои, патем, се и членки на ЕУ, како да застанале во тоа време, пред десетина века, во времето...