Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25720)

Во јануари ќе се крои економската иднина на државата

Сите економски чинители во Македонија се согласни дека 2023 година треба да биде стартната година за преземање посуштествени промени во водењето на економските политики,...

ТРИБУНОТ ТОЛСТОЈ, 10

Младиот Толстој уживал во музиката – од циганските мелодии што го опивале во неговите страсни кафеански ноќи до вежбите за клавир со четири раце...

Збогување со Катерина Крстева, миленичката на публиката

Македонскиот народен театар со огромно жалење ја сподели веста за смртта на актерката Катерина Крстева (1938 - 2023), дамата на македонското актерство - популарна...

Излезе од печат „Анонимен османлиски речник од 19 век“

Во издание на „Диван“ излезе од печат книгата „Анонимен османлиски речник од 19 век“ од академикот Драги Ѓоргиев. Книгата е резултат на обемна истражувачка...

Зимскиот распуст продолжен за неколку дена

Владата на вчерашната, 118-та редовна седница го разгледа и го усвои предлогот на Министерството за образование и наука, второто полугодие од учебната 2022/2023 година,...

Импресивните животни на Роза Бонер во музејот „Орсеј“

Големата изложба на француската сликарка и скулпторка Роза Бонер (1822 -1899), отворена во октомври во музејот „Орсеј“ во Париз, останува пред очите на јавноста...

Може ли Данска прва да стигне до три светски титули по...

Шведска, Романија, Франција и Данска по двапати во низа ја освојуваа светска титула и на претстојниот планетарен шампионат Данска има шанса да стане првата...

Брзо детектирање и неутрализација на безбедносните закани

Националната безбедност, која многу често се поистоветува со државната безбедност, подразбира да се заштитуваат вредностите на државата (територијалниот интегритет и суверенитет, односно уставниот поредок),...

Групата Ф се очекува да биде една од најинтересните

Во групата Е се Германија и Србија, кои често се среќаваа во минатите години и сега повторно ќе играат меѓу себе. Во групата Ф,...

Лазаров: Покажуваме квалитет и имаме свој идентитет

На почеток сме на уште едно големо натпреварување. Многу труд, ентузијазам и борба вложивме да дојдеме до СП, оти во меѓувреме направивме тотална смена...