Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25563)

ПФА: Правилата за потрес на мозокот мора да се решат итно

Едноставно кажано, сегашните правила им ги загрозуваат здравјето и безбедноста на играчите. Правилата сега создаваат исклучително предизвикувачка ситуација и не нудат поддршка за медицинскиот...

Стариот дел на Охрид, или антички Лихнидос, во бронзено време бил...

Во рамките на проектот „Погранични студии, истражувања на идентитетите и културните контакти во пограничниот регион на Античка Македонија“, со мултидисциплинарни и геолошки истражувања е...

Што точно значи кога кучето мавта со опашката надесно?

Секој љубител на кучиња ги знае оние драгоцени моменти кога нивниот миленик се приврзува кон нив и ентузијастички мавта со опашката во знак на...

Во Кина сѐ повеќе се користи нуклеарната технологија

Кинеската нуклеарна технологија во последниве години е широко применета во многу области на националната економија, носејќи опипливи придобивки за животот на луѓето, според Кинеската...

Одете…, но побрзо од вообичаено

Дали знаевте дека брзината со која одите може да биде уште поважна за вашето здравје од бројот на чекорите што ги правите? Барем така...

Објавен романот „Павел, душо моја“ од Алексеј Варламов

„Македоника литера“ неодамна го објави романот „Павел, душо моја“ од современиот руски писател Алексеј Варламов, во превод од руски јазик на Ленче Тосева. Павел Непомилуев...

Деветта награда за најдобар млад преведувач ВАВИЛОН

По повод Европскиот ден на јазиците во 2022 година, денеска, во 17 часот, во „Јурп хаус Скопје“, ќе бидат објавени победниците на деветтата награда...

„Доаѓаме со поклон“ изложба на уметницата Шејла Камериќ

Средба со познатата уметница Шејла Камериќ е закажана за денеска, со почеток во 12 часот, во „Чифте-амам“, по повод нејзината изложба во Скопје. Средбата...

Избрани победниците на конкурсот за дизајн на корици – „Порта Европа“

Предлог-дизајните на дизајнерите Катерина Соколова, Ивона Јанчевска, Лара Маринковиќ и Андреј Лавчански за шест книжевни дела од европски писатели се избрани за победнички на...

Работилница за кукларство во Театарот за деца и младинци

Во рамките на првото издание на ИФДТ „Игор Маџиров“, од 1 до 3 октомври, ќе се одржи работилница за кукларство под менторство на Јакуб...