Ознака: Ацо Шопов

„Недочитливоста“ на Шопов – триумф пред минливоста

Портрет на поетот на затворањето на „Струшките вечери на поезијата“ „Струшките вечери на поезијата“ се вклучија во одбележувањето на Годината во чест на Ацо Шопов,...

Извонредна афирмација на македонскиот јазик и писмо во англофонскиот свет

Кон двојазичниот избор од поезијата на Ацо Шопов во САД Македонскиот поет Ацо Шопов е несомнено култно име во македонската поетска традиција бидејќи по Втората...

„Флипбук“ во знак на 100-годишнината од раѓањето на Ацо Шопов

Во четири вечери ќе бидат прикажани близу 100 филма во четири натпреварувачки програми и панорама на европски анимирани филмови Фестивалот за европски авторски анимирани филмови...

Од Шопов до „архитектите на човечноста и солидарноста“

Кон изложбата „Скопски урбани приказни: Во пет и седумнаесет“ Длумовата изложба „Скопски урбани приказни: Во пет и седумнаесет“, по повод стогодишнината од раѓањето на Ацо...

Уметноста ја надвикува вревата на небитниците

Уметниците и креативните творци, размислувајќи и создавајќи на оваа тема (60 години од скопскиот земјотрес), преку своите дела му оддаваат почит на нашиот град...

Ацо Шопов: „Дванаестмината од сончевата колона на младоста“, 1961 г.

По повод 80 години од масакрот во Ваташа (извадоци) Во оваа приказна нема ништо измислено. Во оваа приказна животот е посилен од зборовите. Во оваа приказна...

Портрет на Ацо Шопов во „Ел нуево хералд“ од Мајами, САД

По повод 100 години од раѓањето на Ацо Шопов, дневниот весник „Ел нуево хералд“ од Мајами, САД, во денешниот број објави опширен напис посветен...

Поезијата на Шопов е моќен глас на македонската култура, истакна Костадиновска-Стојчевска

Министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска денеска престојуваше во Париз, Франција, каде што во седиштето на УНЕСКО се одржа културна програма по повод одбележувањето на...

Прославуваме два големи јубилеи, 100 години од раѓањето на Ацо Шопов...

Во седиштето на УНЕСКО во Париз, Франција, денеска се одржува целодневна програма во чест на 100-годишнината од раѓањето на великанот на македонската лирика, Ацо...

Чествување на 100-годишнината од раѓањето на Ацо Шопов во Париз

Настанот е дел од националната програма „2023 - Година во чест на Ацо Шопов“ Во седиштето на УНЕСКО во Париз, Франција, денеска ќе одекне македонскиот...