Ознака: Ацо Шопов

Студенти ќе го истражуваат творештвото на Ацо Шопов

Избрани првите добитници на стипендија Саранда Мехмеди и Иван Антоновски се првите добитници на стипендијата „Ацо Шопов“, која фондацијата „Ацо Шопов – поезија“ одлучи да...

Стипендии „Ацо Шопов“ за студенти од втор и трет циклус 

Фондацијата „Ацо Шопов – Поезија“ објавува конкурс за доделување стипендии „Ацо Шопов“ на млади истражувачи од втор и трет циклус студии. Стипендиите се наменети за...

„Црно сонце“ од Ацо Шопов најава за првиот албум на „Ветрило“

Англискиот препев на „Црно сонце“ од Ацо Шопов е првата песна на новиот музички проект „Ветрило“, снимена во чест на стогодишнината од раѓањето на македонскиот...

Во Романија одбележани Денот на македонскиот јазик и 100 години од...

Во фокусот на настанот беше одбележувањето на стогодишнината од раѓањето на македонскиот прославен поет Ацо Шопов, па во негова чест студентите што го изучуваат...

Творештвото на Ацо Шопов се чествуваше и во Загреб...

Стогодишнината од раѓањето на македонскиот класик Ацо Шопов се чествуваше и на филозофските факултети при државните универзитети во Загреб и во Љубљана, со учество...

Излезе „Одгласот на тишината“ посветена на Ацо Шопов

Деновиве, во пресрет на стогодишнината од раѓањето на класикот на македонската поезија и голем лиричар Ацо Шопов, од печат излезе поемата „Одгласот на тишината“...

Пишување со поетот

Кога организаторите ме замолија да напишам нешто за Ацо, прва реакција ми беше дека тоа не е моја област, јас не сум компетентен. Но,...

Ацо Шопов секогаш нов!

Разговор на проф. Маја Бојаџиевска со Јасмина Шопова, ќерката на Ацо Шопов Деновиве излезе од печат нов избор од творештвото на Ацо Шопов, во издание...

Повторна средба со творештвото на Ацо Шопов

Во преполната сала на Кинотеката беше одбележана годишнината од раѓањето на Ацо Шопов со настанот „Ацо Шопов – Невообичаено“, а неговиот лик и неговото...

Книга – скапоцен влог во македонската книжевна и културна историја

По повод 100 години од раѓањето на Ацо Шопов По повод 100 години од раѓањето на македонскиот класик Ацо Шопов, издавачката куќа „Дијалог“ ја објави...