Ознака: штедење

Владата ќе ги учи граѓаните како да штедат струја

Под слоганот „Штедиме заедно денес за да имаме утре“, Владата од денеска преку информативно едукативни активности ќе ги мотивира граѓаните да штедат струја. Ќе...

Може ли новата мерка да придонесе за поголема заштеда на струја

Властите во изминатиов период се распнати меѓу потребите и можностите да пронајдат и да преземат ефективни мерки за ублажување на енергетскиот дефицит во државава....

Сега клучот е во организирано штедење

Иако расположливите информации деновиве велат дека од увоз ќе се добие поевтина струја, сепак, за носителите на енергетската власт во земјата останува да инсистираат...

Грците од 18 до 21 часот да не вклучуваат апарати што...

За да се постигне намалување за најмалку пет отсто на потрошувачката на електрична енергија во шпицот, министерот за животна средина и енергетика на Грција...

Кратењето во администрацијата – штедење, префрлање на товарот или политичка одлука?

Владините препораки за намалување на расходите на буџетарите, но и низата различни информации, па потоа објаснувања, предизвикаа бурни реакции во јавноста. Синдикатите реагираат дека...

Двојна добивка наместо дупло голо

Енергетската криза и затемнувањето и исклучувањето на уличното осветлување доведоа до еден нов феномен на зголемен број кражби и кривични дела во вечерните часови. И статистиката...

Како Западот ги затру своите пари

Кога една фабрика сака да го отстрани токсичниот отпад, таа наплаќа негативна цена за него, односно нејзините директори плаќаат за да се ослободат од...

Здравството ќе штеди струја, но не во виталниот дел, вели Сали

Здравството ќе функционира како што функционира и во изминативе 30 години и нема да се соочиме воопшто со недостиг на електрична или пак топлинска...

Насоката „облекувајте ги потопло за во градинка“ исплаши родители – надлежните...

Насока да ги облекуваат децата потопло за да се штеди на струја исплашила родители чии деца одат во градинка во Скопје. Велат дека вчера...

Водич за штедење енергија

„Нова Македонија“ направи збирна компилација на препораките за штедење енергија што доаѓаат од институциите и од енергетичарите и се однесуваат на различни категории потрошувачи....