Ознака: светски поредок

Нов светски поредок?

За да се избегнат војни и нереди, на светот му требаат поправедни правила. За жал, Европската Унија не е активна во промовирањето вакви промени Светскиот...

Проф. д-р Козарев од Опатија: Македонската асоцијација за корпоративна безбедност и...

Глобалната сигурност и новиот светски поредок, декодирање на економијата, и кибернетичката сигурност се главните теми што се дискутираат на конференцијата „Хрватски денови на безбедноста...

Бандите ги заменија правилата во новиот светски поредок

Ерата на либералниот интернационализам се тргна настрана за да направи простор за враќањето на ривалството на големите сили, а дистрибуцијата на глобалната моќ ја...

Светскиот поредок е имун на пандемијата, наспроти митовите за неговото пропаѓање

Пандемиите не секогаш се трансформативни настани. Иако постои загриженост дека веќе постоечките трендови ќе се засилат, погрешно е да се претпостави дека коронавирусот ќе...

Златната ера која воопшто не беше златна

Либералниот поредок од 1990-тите години се распадна, а пандемијата ја открива потребата за побрзо да го оставиме зад себе овој период пред да успее...

Добредојдовте во „новата нормала“

Автор: Сабин Селими Извор: Республика Кога ќе заврши пандемијата, очекувајте државите да се вратат со поголема власт и поголем легитимитет Замислете го за момент следново сценарио: епидемија...

Зошто пандемијата нема да доведе до нов светски поредок?

Автор: Џуда Гранстајн Ворлд политикс ривју Како што во март стана јасна магнитудата од пандемијата на ковид-19, веднаш се јавија шпекулации какви ќе бидат последиците. Многу...

Подемот на автократиите го означува крајот на глобалната надмоќ на Западот

Поредокот воспоставен по 1945 година е нарушен и никогаш нема да се врати во стариот облик Подемот на автократијата и на десничарскиот популизам, неговиот западен...

Светската влада во сенка го крои новиот светски поредок?

Во фокусот на 67-та средба во низа на групата Билдерберг, која од денес до 2 јуни ќе се одржи во Швајцарија, се повеќе глобални...

Кинеска визија за нов светски поредок

Кинескиот претседател Си Џинпинг ги повика земјите во светот да преземат концентрирани напори и заеднички да ја обликуваат иднината на човештвото, во обид да...