Ознака: Проблемите

За разрешување на македонската сага имаше слични ставови, а дефинитивно –...

Она што беше лесно воочливо во текот на кампањата, тоа беа наративите поврзани со евроинтеграциите на земјата, со Уставот, со потребата да се задржат...

Справување со проблемите предизвикани од прераниот пубертет кај децата

Современиот пристап кон прераниот пубертет вклучува тимско работење помеѓу родителите, децата и здравствените професионалци. Преку образование, поддршка и рано вовлекување на компетентните стручњаци, можеме...

Европската Унија треба да стане дел од решението, а не...

Европските контрадикторни политики на најдиректен начин се одразуваат врз нормалното функционирање на македонската држава. Крајно време е Европската Унија да ја согледа својата непринципиелна...

Проблемите детектирани, решенијата (не)познати

Неколку клучни предизвици и приоритети се наметнуваат како императив во оваа 2023 година. „Нова Македонија“ ги систематизира во неколку сегменти, а ќе ги анализираме...

Недостигот од работници ги продлабочува проблемите на економијата

На германскиот систем на стручно образование одамна му завидуваа, но сега има сè поголем недостиг од стручни работници, па последиците за пошироката економија стануваат...

Проблемите со сексуалноста не треба да бидат табу

Клиничкиот сексолог д-р Фросина Крстаноска од неодамна е дел од тимот на „Ре-медика“, преку новоотворената амбуланта за сексуална медицина. Во неа се нуди клинички...

Проблемите со „парното“ греење може да донесат несогледливи последици

Итно да се преземат мерки за опстојување на топлификациските системи. Во спротивно многу корисници ќе се откажат/исклучат од тие системи. Ако го направат тоа,...

Без печатот за безбедно патување и наредната туристичка сезона е загубена

За да се избегне нова катастрофална туристичка сезона и трајно губење на позициите на меѓународниот пазар на туризмот, неопходно е да се применат безбедносни...