Ознака: омраза

Пандемија на ковид и епидемија на говор на омраза

Хелсиншкиот комитет за човекови права во својот најнов извештај забележува засилено користење говор на омраза на интернет во услови на епидемија на вирусот. Само...

Леандри покрај патот на лагите

Јани Бојаџи Драги мои, на 10 јуни 1970, Јосип Броз, познат како другарот Тито, ја посетил Струмица, градот во кој јас ќе се родам неколку...

Омразата како средство за политичка самодеградација

Да потсетам на зборовите на Ленин, дека омразата е „основа на секое социјалистичко и комунистичко движење“ и „децата треба да бидат научени да мразат,...

Тие ја сакаат омразата кон мене

Говорот на омраза како алатка за замолчување е гилотина, која треба да им ги отсече главите на креативноста, хуморот, цинизмот, иронијата, сатирата и на...

Разумот повторно е поразен од омразата

За да се постигне и одржи потолерантен, а секако и помалку насилен свет, потребни се големи напори и еднакво справување со главните причини за...

Омразата на поглаварот

Ве молам да ми простите, бидејќи, како митрополит на Светата Македонска православна црква, не можам да премолчам за оваа неправда! По повод неодамнешната изјава на...

За говор на омраза речиси и да не постои судска практика

Долго време од појавата на социјалните мрежи тие беа некако законски игнорирани како паралелен универзум на реалното општество, додека не стана јасно дека таквата...

Социјалните мрежи меѓу граѓанскиот активизам и говорот на омраза

Нецелосно дефинираната законска регулатива во Македонија за користење и работа на социјалните мрежи остава доволно простор за манипулација со информациите што се споделуваат на...

Кампања на „Егзит“ против говорот на омраза во регионот

Поведена е голема регионална општествена кампања „Сподели љубов“ чии носители доаѓаат од Задар, Нови Сад и од Сараево, а се очекува кон неа набргу...

Стоп за омразата на терените и на трибините

„Омразата не игра на нашите терени, да ја исфрлиме и од трибините“ е мотото на кампањата, прва од ваков вид во Македонија, што ја...