Ознака: омраза

Епидемија на политичка омраза

Изборите и реториката на политичката кампања уште еднаш потврдија дека Македонија е длабоко поделено општество. Политичката поларизација во Македонија никогаш не била по линија...

Омраза и нетрпение

Господинот Роберт Шуман и канцеларот Конрад Аденауер би биле многу повнимателни кога ја основаа Европската економска заедница (ЕЕЗ), од која изникна ЕУ, кога би...

Мизеријата и компаниите: Како тивко да ја мразите својата работа

Фројд тргнува од претпоставката дека за да се биде навистина здрав како возрасен човек, мора да се развие компетентност во областите на љубовта и...

Отпорот кон неофашизмот да ти бил говор на омраза!?!

Нов европски „изум“ - отпорот кон неофашизмот да ти бил говор на омраза!?! И според овој нов „изум“ на ЕУ, отпорот и борбата против...

За јавни наративи што стимулираат омраза и агресија, мора да има...

Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) и Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) го...

Зад сензационалните наслови се крие и говор на омраза

Без оглед дали ги пишуваат од своите лични профили на социјалните мрежи или од лажни, Македонците, се чини, се многу моќни и „речити“ кога...

Реагирам – научнички и патриотски реагирам!

Со тотално отсуство на лично чувствување на каков и да е облик на омраза кон бугарските научници и кон другите припадници на бугарската етничка...

Во фокусот дезинформации со говор на омраза

Во овие тешки времиња во нашата земја, зачестеното дезинформирање на јавноста станува загрижувачка појава. Лажни популистички вести се шират за политички збиднувања, за што...

Говорот на омраза прераснува во акции на насилство

Македонските туристи и годинава традиционално во голем број се упатија кон Грција за да го минат летниот одмор, да ги доживеат летните задоволства како...

Официјализирање на бугарскиот говор на омраза

Како Македонија и Бугарија заемно ќе се борат против говорот на омразата, ако Бугарија (врз основа на заемно потпишаните меѓународни документи) го официјализира говорот...