Ознака: Окупација

Окупација на Македонија во сто и една слика

Иако љубителите на филмот, кои во 1978 година го гледале филмот на Лордан Зафрановиќ, снимен по сценарио на Мирко Ковач ќе речат дека овој...

Небензја: Москва не планира да ја окупира Украина

Москва не планира да ја окупира Украина, а руските сили не претставуваат никаква закана за украинските цивили, ниту за цивилната инфраструктура, изјави постојаниот претставник...

„Окупација“ на Националниот театар во Албанија за спас на историската зграда

Судбината на Народниот театар на Албанија останува несигурна откако демонстрантите ја зазедоа институцијата и продолжуваат со протестот. Тие водат битка со владата која додели дозвола...

Документите со „северна“ треба да се третираат како окупациски!

По институционалната окупација на Македонија, со исфрлање на сѐ што е „македонско“ од главните 136 институции поврзани со македонскиот национален идентитет, македонските институции и...

Под окупација

Како што вообичаено бидува при почетокот на секоја окупација, на окупираниот терен реалноста е хаотична. Сеењето страв, терор и манипулации прави луѓето да се...

Окупација во 26 слики

Истоимениот филм (1978) на Лордан Зафрановиќ своевремено предизвика толку контроверзии, што неколку години дури и не беше прикажуван. Приказната за окупацијата, односите меѓу луѓето,...